Dualno obrazovanje za mađarske studente

 

dual education1

Studenti prve godine prehrambenog inženjerstva već uče po programu dualnog obrazovanja. To praktično znači da trinaest tjedana provedu na sveučilištu u Debrecenu, potom su devet tjedana na praksi. Od 130 studenata tehničkog i agrarnog smjera na sveučilištu u Debrecenu tridesetero njih uči po dualnom obrazovanju.

Zamjenik rektora za nastavu Sveučilišta u Debrecenu ELEK BARTHA pojašnjava cilj takvog načina studiranja: ˝Ovo je obrazovanje svakomu koji u njemu sudjeluje dobro. Naravno, dobro je i za Sveučilište jer s jedne strane možemo pojačati praktičnu stranu našeg obrazovanja i pojačava našu povezanost s poduzećima. A našim studentima osigurava povoljnije mogućnosti zapošljavanja.˝

Od početka školske godine 2015/16 na 19 mađarskih institucija visokog obrazovanja 440 studenata uči po dualnom obrazovanju. Preča riječima Državnog tajnika odgovornog za visoko obrazovanje u rujnu, namjera im je da do 2020. godine osam posto, dakle gotovo deset tisuća studenata, odabere ovaj oblik obrazovanja. Ne žele povećati samo broj studenata. Uz velike multinacionalne tvrtke, u dualno obrazovanje žele uključiti i što više sustava malog i srednjeg poduzetništva. Između ostalog, na danu informiranja o dualnom obrazovanju o tome su potpisali sporazum o suradnji.