Zrakoplovi Njemačkog muzeja na remontu

 

German Museum MunichRastavljeni Messerschmidt Me 262 iz 1944., prvi vojni zrakoplov s mlaznim motorom! Za ovaj se trenutak Njemački muzej u Minhenu pripremao devet mjeseci. Kao jedno od čudesnih oružja Trećeg Rajha taj se lovac borio u Drugom svjetskom ratu, a onda je postao izložak.

Avioni njajprije moraju van iz pokazne u mehaničarsku halu kako bi ih mogli sanirati. Moraju ih također rastaviti. Za to je pravim stručnjacima dovoljno sat vremena. Razmontirani Messerschmidt zajedno s drugim sličnim primjercima očekuje novu radnu fazu. Razmontirat će više od dvadeset zrakoplova. Samo ih tako mogu transportirati. Svaki remont i transport, zapravo su smrt u malom. Uvijek se izgubi nešto originalne supstancije.

No završetak rekonstrukcije neće se obaviti ovdje, nego u specijaliziranoj radionici u Oberschleißheimu. Tamo će ih nanovo montirati – to je sljedeći izazov.

A onda opet pred publiku, koja često niti ne sluti koliko je truda potrebno da se ovakvi izlošci održavaju u dobrom stanju kako bi trajali i što duže naraštajima svjedočili o povijesti.