Kelti i njihov značaj

 

Mnogi su dijelovi keltske opreme postali sastavnim dijelom opreme rimske vojske. Puno toga što su Kelti imali samo u vojsci Rimljani preuzeli i preinačili. Rimska je društvena struktura omogućila masovniju, lakšu i standardiziraniju proizvodnju, što u keltskom ustroju nije bilo moguće.

19a

 

Na primjer, zaštitna žičana oprema od isprepletenih metalnih prstenova. U Europu su ih donijeli  keltski konjanici između četvrtog i drugog stoljeća prije Krista. Keltima je izrada te opreme bila vrlo skupa, dugotrajna  i naporna, namijenjena samo kraljevima i plemićima, profesionalnim borcima rimske vojske, a malo-pomalo postali su uobičajenim dijelom vojne opreme.

 

 

 

 

Keltski su štitovi dugi i pojačani nalik na one iz doba Rimske republike.Rimski su republikanski štitovi bili zaobljeni, oblik im je bio  takav,  jer sama je obrada drva bila kudikamo savršenija kod Rimljana nego u Gala. Preuzeli su ga Gali  i usavršili za svoju vojsku.

09a

 

ANDRE FERRETTI, Udruga ˝Aes Cranna˝iz Modene, opisuje bitku koja će se odigrati: ˝Vidjet ćemo na bojnome polju sukob Karnijskih Kelta koji će se boriti u otvorenoj  formaciji i žestoko jurišati, a rimska legija čvrsta je i disciplinirana. Rimljani su se na vojnom polju držali triju crta prema diobi rimske vojska u doba Republike.

U prvom je redu lako pješaštvo, prva crta republikanske legije koja je činila trećinu legije. Oni će primiti prvi udar.  U drugom je redu teško pješaštvo. A u trećem su redu triari, srce legije. Oni su posljednja crta obrane, zid kopalja.  Kada bi se čulo ˝počeo je sukob stigavši do triarija˝ značilo je da je legija u opasnosti jer su popustila dva reda ispred njih, a neprijatelj se probio do treće crte.˝