Rim je više od povijesti

 

Rim nije samo povijesno razdoblje, nego ideja. Ideja je nadživjela dva tisućljeća povijesti.

 

13A

 

Zašto naziv Tempora? Koji su ciljevi ovog Festivala?

Na ova pitanja odgovara dopredsjednik ˝Fondazione Aquileia˝ ALVIANO SCAREL: ˝Prije tri smo godine ostvarili tu inicijativu jer ovaj grad, koji je u rimsko doba bio po veličini i važnosti, četvrti grad Italije, ima dojmljivu arheološku baštinu, ostatke zgrada, arhitektonske zanimljivosti, a tu je bogatu ponudu trebalo samo obnoviti i to na način pristupa.

Moramo se ugledati u inozemstvo: toliko se toga događa, treba povesti računa o kulturnim zahtjevima prosječnih posjetitelja. Ne o interesima stručnjaka koji sve dobro znaju. Važni su mladi:  đaci i studenti koji rado obilaze te arheološke znamenitosti.˝ I dodaje: ˝Ovaj Festival podiže emocije; stvara zanimljive motive kako bi ljude približio povijesti.˝

 

GIOAL CANESTRELLI, predsjednik Saveza ˝Europa Antica˝ , dodatno opisuje sve što se može na Festivalu naći: ˝U taborištu imamo reprodukcije nastale u nekropolama između trećeg i drugoga stoljeća prije Krista, uGaliji Cisalpini, dakle, u Italji. Primjerice, mčevi su najkarakterističnije oružje keltskih ratnika: uske, opasne i duge oštrice, uglavnom su služili za zasijecanje. Običavali su ratovati s trodijelnim metalnim tokama koje su povećavale čvrstinu udaraca; skupa s pojasom – redovito su pratili mač o ratnikovu boku.

 

05a

Galski je ratnik bio jako pokretan, za razliku od grčkog ili rimskoga koji je bio statičniji, trebala mu je nekakva čvrsta dopuna koja drži mač o boku. Tu se mogu vidjeti i kacige tipa ˝monteforte˝; a i metalni rogovi vrlo česti u Cisalpinskoj Galiji (za razliku od Ligurskih Kelta), pa sve do jednostavnijih kaciga.

Tip ˝monteforte˝ osmislili su Kelti Sjeverne  Italije. To je spona s etrurskom kulturom, ali poslije su ga preuzeli Rimljani.˝