Povijesni rekonstruktori

Pet stotina sudionika iz cijele Italije i Europe sudjeluje u uprizorenju velikog boja Kelta protiv Rimljana. Gali ili Kelti su autohtoni narod koji osvajaju Rimljani i s njima se miješaju u osebujnu koinè koja će postati tipično kulturalno iskustvo Aquileje. Složena je ta koinè. Najprije Grčka, pa Rim i Germani, narodi Istoka, do novije povijesti-Aleksandrije u Egiptu  i do veza s Orijentom.

 

 

08a

 

U Aquileiji 2014. godine se nastoji obnoviti posebna koinè Aquileie. Različite udruge i društva sudjeluju u uprizorenjima. Tako su nastali i igrokazi poput ovoga: – Za Aquileiu!, viče rimski vojskovođa na Trgu.

Slijedi prvi okršaj dviju vojska. – Otjerat ćemo vas tamo odakle ste došli, morate uspraviti svaku vlat trave koju ste zgazili!, viče keltski zapovjednik. Rimski vojskovođa odgovara: – Aquileia je naša kuća!

 

ANDREA FERRETTI, Udruga ˝Aes Cranna˝ iz Modene, o Festivalu govori: ˝S drugim udrugama surađujemo na organizaciji Festivala  Tempora u Aquileji. Povijesno je uprizorenje hobi svih koji sudjeluju, taj se hobi oslanja na povijest i pruža joj ruku, ulijeva joj život. Među sudionicima ima povjesničara i arheologa koji ovdje u praksi zaokružuju svoj studij nakon završnih ispita na fakultetu.˝

 

04aPredsjednik Saveza ˝Europa Antica˝ GIOAL CANESTRELLI o svom savezu priča: ˝Ja sam profesor književnosti i zanima me sve što se tiče keltske populacije. Predsjednik sam Saveza ˝Europa Antica˝, to je Savez društava koja prizivaju u život željezno doba, i rekonstruiraju zbilju keltskih populacija između trećeg  i drugog stoljeća prije Krista.

Dakako, strast nam je zajednička sa svim povijesnim rekonstruktorima: upoznaj svoju prošlost kako bi dobro živio u sadašnjosti i pripremao lijepu budućnost. Simpatiju prema Keltima/Galima tumačimo divljenjem prema galskome ratniku koji je romantičan, ponosan, slobodoljubiv i svima drag. Osobito se bavim ratnim umijećem keltskih populacija.˝

 

U Aquileiji su živjeli Karnijski Gali, oni su iz Karnije, sa sjevera, još sjevernije od sadašnje Češke. I u pravilnim intervalima prodirali su prema furlanskoj nizini.

Za razliku od drugih galskih populacija, a i mnogih  drugih populacija Sjeverne Italije, Gali su se samo isprva sukobljavali s Rimljanima, a onda vrlo brzo su uspješno uzajamno surađivali. Dakle, tom je keltizacijom nastala koinè, koja je bila plodno tlo za Kelte jer su se stopili s Rimljanima.

01a

 

GIUSEPPE CASCARINO, predsjednik Udruge ˝Deseta rimska legija˝, dodaje: ˝Ja sam industrijalac. Ovdje su pripadnici svih slojeva i svjetonazora. Ugledao sam se u oca, zanesenog za povijest staroga Rima, on mi je usadio tu ljubav.

Važno je da nas zbližuje ta strast – ne obična ljubav prema arheologiji, nego strast za ideju, jer Rim nije grad, nije bio grad, bio je ideja koja okuplja ljude, ne samo u Rimu i Italiji nego širom svijeta. Primjerice, sad neki ovamo dolaze iz Francuske i Španjolske, prijeđu tisuće kilometara kako bi na ovoj veličanstvenoj pozornici posvjedočili svoju ljubav prema Rimu.˝