Sudionici povijesti

Svake godine u Aquilei se održava festival tijekom kojeg stanovnici i turisti mogu osjetiti običaje i tradiciju svakodnevnog života toga kraja u rimsko doba. Od drevne umjetnosti i obrta, preko banketa s jelima spravljenim po starim rimskim receptima, pa sve do spektakularne borbe gladijatora i velike bitke između Rimljana i Kelta.  

 

Aquileia1

 

Aquileia je grad koji se nalazi u zelenoj ravnici rijeke Natisone, 10 kilometara od Jadranskog mora, a 40 kilometara od Udina u regiji Friuli-Venezia Giulia, u sjeveroistočnoj Italiji.

Danas zajedno s Ravennom predstavlja jedno od glavnih arheoloških nalazišta sjeverne Italije i upisan je u UNESCO-ov popis svjetske baštine. Osnovan je 181. godine prije Krista kao rimska vojna kolonija kako bi branio sjevernu Italiju od Kelta. Razvio se u jedno od najvažnijih morskih središta Rimskog carstva. Aquileia je poznata i kao ˝drugi Rim˝.

Povjesničar Tit  Livije spominje invaziju Transalpskih Gala odnosno Kelta koji su 186. prije Krista stigli na taj teritorij kako bi naselili furlansku nizinu.

 

06a

Na što to upućuje, govori ILARIA FEDELE iz Arheološkog muzeja u Aquilei: ˝Rim je morao nadzirati teritorij i vojne baze, čuvati svoje granice, ali i širiti svoj teritorij. Godine 181.  tri su triunvira pozvani utemeljiti koloniju Aquileia.

To znamo iz povijesnih pismenih izvora, a i sa slika na bareljefima gdje se vidi obred utemeljenja grada. Bio je to obred prve brazde. Na bareljefu vidimo ljude u togi, imaju volujsku zapregu. Dvopreg-jedan  vol i krava, okićeni za  žrtveni obred, vuku plug. Takozvana će prva brazda razgraničiti gradsko područje.

U tom je perimetru sveta zemlja, grad, a izvan toga je samo neposvećena zemlja.˝