Heroji socrealizma u Ljubljani

 

Nasi heroji1a

 

Načela socijalističkog realizma utemeljena su 1934.godine na prvom kongresu Saveza sovjetskih pisaca u Moskvi. Taj kongres je skinuo junake s konja i pretvorio ih u radnike. Sovjetski savez je socrealizam proglasio jedinim i obvezujućim umjetničkim usmjerenjem.

 

Dr. MIŠKO ŠUVAKOVIĆ, sukustos izložbe, kaže: ˝Socrealizam ima predodžbu o radniku, borcu, odnosu između muškarca i žene, između mladića i djevojke. Mladić najčešće predstavlja industriju, a djevojka seosko područje. Socrealistička ikonografija ima neku posebnost, što je povezana s mitologijom radničke kulture i njene preobrazbe u javnu, opću kulturu.˝

 

To je bilo vrijeme velikopoteznih narudžbi i nezajažljive socijalističke ikonografije, razdoblje herojske zanesenosti i monumentalne propagande.

Umjetnost te vrste nakon ohlađivanja odnosa između nekadašnje Jugoslavije i Sovjetskog saveza zamijenio je modernizam.

Pad željezne zavjese umanjio je i moć partije, personificiranu u kipovima, obično bez razmišljanja o njihovoj umjetničkoj i društveno povijesnoj vrijednosti.

Izložba s vremenskom distancom pokušava ponovno vrednovati brojna u depoe pohranjena djela.

Predstavljeno je 40 umjetničkih djela više od 20 umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne gore.

Naši heroji: velika izložba socijalističkog realizma biti će u UGM /Umjetničkoj galeriji i Maribor otvorena do 23. kolovoza.