Tršćanski defibrilatori

Na ulicama Trsta i okolice postoji niz defibrilatora za srce. I u drugim gradovima pokrajine Fulanije-Julijske krajine velik je interes za njihovu što širu javnu uporabu.

 

Prošle je godine u svibnju pokrajinska uprava potvrdila akt kojim se odobrava ulaganje gotovo 300.000 € u nabavu, postavljanje i stručnu obuku pučanstva za rukovanje defibrilatorima. S dobrim razlogom. Naime, kod srčanih zastoja ključna je brzina reakcije prilikom pomoći bolesniku, pa je postavljanje dovoljnog broja priručnih defibrilatora realan uvjet spašavanja ljudskih života.

Što je zapravo defibrilator? To je uređaj koji vraća normalan rad otkucaja srca slanjem električnog impulsa ili šoka. Koristi se za sprečavanje ili ispravljanje aritmije, otkucaja srca koji su neravnomjerni – prespori ili prebrzi, a također može vratiti otkucaje srca u slučaju da ono iznenada stane. Postoje različiti uređaji za to i poznati su pod različitim kraticama: automatizirani vanjski defibrilator (AED), implantabilni kardioverterski defibrilator (ICD), nosivi kardioverterski defibrilator (WCD).

Svaki od njih djeluje na svoj način i koristi se u drugačije svrhe. Oni koji se mogu vidjeti na javnim površinama i prostorima kako bi prolaznici mogli pomoći nekome tko je doživio iznenadan srčani zastoj jesu automatizirani vanjski defibrilatori (AED). Te uređaje u nuždi može koristiti i sasvim neobučena osoba, jer uključuju jednostavne upute. S druge strane, implantabilni kardioverterski defibrilator (ICD) kirurški se ugrađuje u tijelo, dok se nosivi  kardioverterski defibrilator (WCD) postavi tako da počiva na tijelu izvana.

Stvar je liječničkog mišljenja hoće li bolesniku preporučiti ICD ili WCD za liječenje aritmije i sprečavanje novih ili ponovljenih iznenadnih srčanih zastoja. Ali opća uporaba vanjskih defibrilatora, koji se bez zazora mogu koristiti na terenu za spašavanje djece, jednako kao i odraslih, u biti je pitanje političkih odluka. Zato je furlanska pokrajinska vlada sebi postavila za cilj da ih dobije svaka općina i svaka škola u regiji.