“Sweet Charity” u Beču

 

Nakon kazališne stanke povezane s koronavirusom, bečka je operna kuća Volksoper Wien novu sezonu otvorila mjuziklom “Sweet Charity”. Najava predstave popraćena je objašnjenjem toga izbora: “Što bi se moglo bolje uklopiti u naša nesigurna vremena od predstave o mladoj ženi koja, usprkos brojnim neuspjesima, ne gubi svoj nepokolebljivi optimizam i životni polet?”

Riječ je o klasičnom američkom mjuziklu koji potpisuju Cy Coleman i Neil Simon. Nekad ga zovu i “pastorkom” toga žanra jer ne spada u njegove vrhunce, no u njemu su ipak rado nastupale dive američkih mjuzikla i plesnih filmova Gwen Verdon i Shirley MacLaine. Svjetsku je popularnost stekao sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, kad ga je legenda Broadwaya redatelj Bob Fosse predstavio kao glazbenu inačicu filma Federica Fellinija “Cabirijine noći”.

Njegova partitura – spoj klasičnog brodvejskog zvuka, jazza, gospela i ranog popa, pokazala se idealnim prodloškom za Lisu Habermann, ljubimicu bečke publike koja cijeni lakši kazališni izričaj. U njezinoj će izvedbi pustolovina priproste naivke Charity Hope Valentine u New Yorku moći uživati do 12. prosinca 2020.