Landovi umjetnički grafiti

 

Prošao je sve što vanjski zid pruža: od švrljanja sprejom po gradskim ruševinama u rodnom Eichenauu do vrhunskih slika u elitnim četvrtima. Grafiteri uvijek imaju neko karakteristično ime koje prolaznici trebaju odmah spaziti i zapamtiti. Melander Holzapfel odlučio se za doista zgodan nadimak Lando, izveden iz svojeg pravog imena, kojim ga i inače zovu.

U više od trideset godina procvjetao je od “ilegalne prskalice” do afirmiranog  alternativnog umjetnika s vlastitom agencijom. Danas je jedan od najtraženijih njemačkih grafitera, posebno nadaren za spektakularne događaje. Njegovi su klijenti BMW, Audi, Siemens, Oberpollinger, Ikea, Sony i Adidas.

Koliko je uspio učiniti za proboj ulične umjetnosti u službene sfere minhenske scene, dokazuje činjenica da povremeno izlaže u viđenijim zatvorenim prostorima – od privatnih galerija sve do Gradske vijećnice u Gilchingu prije nekoliko godina. No i dalje je najsretniji kad uzme limenku s bojom, stavi zaštitnu masku i popne se na dizalicu kako bi krenuo u uljepšavanje neke bezlične fasade od krova do poda.