Flintstone, arheo pas

Psi imaju izvrstan njuh, to već odavno nije tajna. Ali ako je njuh nekog psa vijest, onda to zavređuje posebnu pozornost. To svakako vrijedi za radnog psa iz Moosburga, kojega je ekipa Bavarske televizije pratila na radno mjesto: arheološko nalazište oko rijeke Isar. Pomalo neugledan mješanac na prvi pogled ničim ne odaje neki poseban dan. Ali kad mu vodič da znak, pretvara se u živi podzemni detektor.

Dali su mu ime Flintstone, prema Hanna-Barberinom crtiću o obitelji Kremenko, zato što su mu područje djelovanja prethistorijske iskopine. Specijalnost su mu, naravno, kosti – ali ljudske. Kremenko se potvrdio i u forenzičarskim poslovima. Njegov ljudski partner DIETMAR KROEPEL kaže: “Kad on najednom stane, to je znak da je ispod njega kostur. Ako ne želi ići dalje, savjetujem kopačima: tražite ovdje, malo dublje, tu bi svakako moglo nešto biti!”

Već smo imali reportažu o volonterima talijanskog centra ACDC, koji odgajaju pse za potragu i spašavanje ljudi iz ruševina. A u Americi, primjerice, postoji neprofitni Institut za pseću forenziku (ICF), gdje posebnu dresuru prolaze psi za otkrivanje mrtvih tijela i specijaliziraju se za identificiranje kostiju ili kremiranih ostataka.