Dobra berba za mađarska vina

 

U životu grožđa postoji određena cikličnost, pa je to razlog raznolikosti u kvaliteti berbe svake godine. Prošla jesen nije donijela idealne rezultate mađarskim vinarima, ali ova je već pokazala da mogu računati na natprosječnu kvalitetu sirovine svih sorti. K tomu, puno sunčanih dana i dosta kiše tijekom proteklog ljeta također jamče zavidne količine.

U vinogradima blizu Soprona na nekih 1.800 hektara proizvodnih površina sezona je počela tradicionalno berbom grožđa muškatne arome Olivér Irsai, a sazrijevanje je valjalo čekati i po dva-tri tjedna, ovisno o lokaciji i položaju vinograda.

Berbu bijelog grožđa u vinorodnoj regiji Villány obavili su još u kolovozu, a onda su došle na red tipične sorte plavog portugisca, po kojem je nadaleko poznato to područje s dvije i pol tisuće hektara vinograda. Sad su poljoprivrednici procijenili prinos na 6 – 9 tona po hektaru. Zadnje beru manje količine frankovke i sauvignona u listopadu, u očekivanju posebno cijenjenih ledenih berbi.