40 godina skupine “Laibach”

 

Godina 2020. većini ljudi već je navrh glave, s obzirom na sve prirodne i ine katastrofe koje je donijela, ali za ljubljansku glazbenu skupinu “Laibach” posebna je jer slave punih četiri desetljeća postojanja. To je jedna od najprominentnijih slovenskih scenskih pojava, koja iznimno dobro kotira u međunarodnim krugovima “alternativne” ili”nezavisne” umjetnosti.

Njihov je glazbeni izričaj jedinstvena kombinacija  eksperimentalnog industrijskog zvuka, simfo-rocka i elektronske glazbe. Jedni su od začetnika tzv. militantnog klasicizma. Oni koji ih prate od početka često imaju podijeljena mišljenja o njihovim provokativnim nastupima, tijekom kojih koriste prepoznatljive efekte, ikonografiju i kostimografiju izravno vezanu za anarhizam i njemački nacizam iz Drugog svjetskog rata.

Osnovani u slovenskom industrijskom gradu Trbovlju, ime su uzeli prema njemačkom nazivu za Ljubljanu, a i sami su se pojedinačno uvijek služili samo tim nazivom umjesto svojih vlastitih imena. Gdje god su se pojavili, pratili su ih skandali, zabrane javnog nastupa, prosvjedi, pa i fizički napadi iz publike. A njihovi poklonici i kritičari koji ih podržavaju dobro razumiju izravnu poruku o društvu u kojem živimo, izraženu na najgrublji mogući način.