Paraolimpijski veslači šampioni

 

Specijalno je veslanje namijenjeno je osobama koje imaju kognitivni invaliditet, a paraolimpijsko je veslanje namijenjeno osobama s tjelesnim invaliditetom. Udruga ˝Jadranski veslači˝ iz Trsta jedina je veslačka udruga koja se 2006. odazvala pozivu Talijanskoga veslačkog saveza da organizira tečajeve koji su namijenjeni upravo tim dvjema disciplinama.

 

Novinar: Massimo Govessi

Snimatelji: Lucio Riccobon, Mauro Coloni

 

RAI Para Rowing 6

Veslanje je vrlo naporan sport, a savršeno sinkronizirane kretnje pomažu strelovitu utrku po vodi uz stjecanje brzine. Upravo grad Trst rese mnoga veslačka društva koja su ispisala najslavnije stranice sportske povijesti. Tako je, primjerice, udruga Jadranski veslači “rođena” 1877. spajanjem raznih veslačkih  društava.

Jadranski su veslači zarana odlučili: svoje čamce neće staviti na raspolaganje samo paraolimpijcima, nego će tom napornom sportu omogućiti masovnost. Trenerica specijalne kategorije veslanja i paraveslanja LUCIANA SARDO podsjeća: ˝Ta se disciplina rodila 2006., kad je tadašnji predsjednik udruge ‘Jadranski veslači’, Biagio Terrano dobio poziv Talijanskoga veslačkog saveza da osnuje sekciju za osobe s invaliditetom.

Godine 2006. već postoji prilagođeno veslanje pa se nova vrsta veslanja rađa kao prilagođeno veslanje, a tek se poslije dijeli u dvije kategorije: na specijalno veslanje i na paraolimpijsko veslanje. Specijalno veslanje namijenjeno je osobama koje imaju kognitivni nedostatak, a paraolimpijsko veslanje osobama s tjelesnim invaliditetom.

RAI Para Rowing4

 

Snažne su emocije osoba koje se bave tom aktivnošću, osobito u trenucima natjecanja, kad iz svih natjecatelja eksplodira sva energija. Ima neočekivanih trenutaka, kad vidimo dečka koji sjedne u čamac, a ponaša se kao da se oduvijek bavi tom aktivnošću…

Volim reći da me ta aktivnost silno zabavlja. To nosim kući, svakoga dana, da, svakoga dana, kad imamo trening: divna zabava!˝

FRANCESCO FEGITZ, predsjednik tršćanskog veslačkog društva ˝Adria˝ želi potcrtati: ˝Zadovoljstvo nam je pridonijeti širem društvu, shvaćenom kao skupu individualaca; užitak je dati doprinos na društvenome planu.

Mislim da bi sva sportska društva, bez obzira na borbeni duh aktivnosti kojom se bave… sva bi ta sportska društva morala biti nekako… prisutnija na društvenome planu, kako bi doprinijela što izravnije i što neposrednije.

RAI Para Rowing 5

 

Reći ću jednu često spominjanu riječ, a to je PONOS! Ponos je danas – možda više mana nego vrlina, ali mi se ponosimo što smo društvo koje već više od deset godina promiče veslanje za osobe s invaliditetom i nadamo se da ćemo još dugo nastaviti na tome putu.˝

Specijalno i paraolimpijsko veslanje – dva su različita pristupa veslanju, ali oba ohrabruju sudjelovanje ovih sportaša u toj sportskoj disciplini koja ne poznaje godišnja doba, a zajednički im je cilj: svladati sve teškoće, jer more ne znači barijere; naprotiv, veslo koje uranja u vodu, simbolizira suglasje s najskrovitijim elementima mora.