Hrvatski pobjednik natjecanja “Busoni”

 

Krpan2

 

Dvadesetogodišnjem umjetniku nagrada “Busoni” nije prvi uspjeh, no svakako je najvažniji. Jer to je i najveći uspjeh u povijesti hrvatskog pijanizma, koji slavi koncertom u Zagrebu. Četvrta nagrada u Kini, prva u Njemačkoj, treća u Rusiji, titula najboljeg hrvatskog mladog glazbenika, samo su neki od trofeja Ivana Krpana.

Pijanist IVAN KRPAN s pravom je radostan: ”Iznenadila me kao i ostale a tako je ispalo na kraju naravno da mi je drago zbog toga ali sada evo treba ići dalje i treba se s tim nositi i treba nastaviti raditi što bolje, što više, evo to mi se čini. ”

U svibnju je navršio 20 godina, a već je student pete godine Muzičke akademije u klasi profesora Rubena Dalibaltayana, koji je, čuvši da je Ivan ušao u finale,u rujnu osobno nazočio veličanstvenom koncertu u Bolcanu i pobjedi. A ove je godine njegov student slavio među 25 pijanista iz cijeloga svijeta.

ANĐELKO KRPAN, violinist, Ivanov otac svjestan je što znači ovakav uspjeh: ”Kao roditelj sam beskrajno ponosan a kao glazbenik jasno mi je kroz što je prošao i što ga zapravo sad tek čeka, naime pravo natjecanje tek predstoji.”

Pobjeda mladog hrvatskog pijanista uistinu je trijumf, znamo li da je natjecanje “Feruccio Busoni” poznato po svojim visokim kriterijima. U gotovo 80-togodišnjoj povijesti to je natjecanje češće završavalo bez pobjednika, nego s njima.

Profesor RUBEN DALIBALTAYAN smatra: ”To je veliki početak njegove karijere i poznavajući njega potpuno sam siguran da njega čeka stvarno jedna blistava karijera. ”Pobjeda na natjecanju u Bolcanu mladom je laureatu donijela mnogobrojne nastupe diljem svijeta – već su dogovorene turneje u Japanu, Kini, Koreji, a mnoge ga najveće europske pozornice također željno čekaju.