Planet zmija na Hvaru

 

Zar nema dovoljno otrovnih zmija na otoku Hvaru, pa im treba još novopridošlih sa svih strana svijeta? Nije to baš tako jednostavno, ako pitate Tomu Makjanića, splitskog veterinara i jednog od najvećih kolekcionara zmija otrovnica u Hrvatskoj. Zovu ga “šaptačem zmijama”, ali on je prije svega zaljubljenik u ta bića koja malo tko poznaje, a još manje razumije.

Iako je mlad čovjek, već je davno počela njegova pustolovina s neobičnim gmazovima. Još kao student znao je da se ne želi baviti kućnim ljubimcima, farmama peradi, ili razmiricama s lovcima i lovokradicama. Sklon egzotičnim životinjama, nije dugo oklijevao uvidjevši gdje je uzgajivačka “rupa” u Hrvatskoj.

Uz to je imao i sreću da su mu preci ostavili komad zemlje nedaleko od Staroga Grada, pa za svoje gmizavo blago ne mora tražiti primjeren gradski prostor u rodnom Splitu. A na otoku ima dovoljno zainteresiranih za Tominu edukativnu zbirku, ponajprije mežu najmlađima, kod kojih smatra potrebnim stvoriti svijest o opasnosti, ali i o potrebi prirode za svim vrstama zmija. I eto ih još jednom zajedno u starigradskoj osnovnoj školi!