Divlje drvo, umjetničko pokućstvo

Jedan čovjek luta bavarskom šumom, a nije ni lovac, ni gljivar, ni izletnik. On traži nešto drugo. Zanimljivo, i samo njegovo prezime Stöberl znači tragač.

 

Ovaj vrtlar iz Eschlkama u Gornjoj Falačkoj postao je stručnjak za stvaranje novog i korisnog od blaga koje mu daje šuma. Svoj nekadašnji hobi pretvorio je u profesiju. Čim je završio električarski zanat, bilo mu je jasno da struja neće biti njegov životni izbor. A sad, kad je prevalio pedesetu, siguran je da je bio u pravu.

Grane vrbe i breze, žuti panj javora ili crvenkasti lijeske, korijen divlje loze ili bršljana… Svi će komadi naći pravi smisao kad se slože i uklope u stabilnu cjelinu. Kad se lijepo obrade, ulašte, te prekriju životinjskom kožom ili ukrase komadima brušenog stakla, pa i poludragim kamenjem. “Najteže je u tom poslu, što možda nitko ne bi rekao – blanjanje i hoblanje, tako da dobijemo čistu površinu. U to ulažem puno vremena, znoja i prašine”, kaže Stöberl.

 

Veliko je zanimanje za njegov rad, ali ne samo za kupnju umjetničkih predmeta. Ljudi bi se i sami voljeli okušati u tome, pa izraditi barem jednu klupicu za dijete, ili stolić u vikendici. Zato je majstor prije nekoliko godina počeo organizirati i tečajeve gradnje “divljeg” pokućstva. Posljednji je upravo završio, za vikend 6. – 8. rujna 2019.