Uffizi u Južnom Tirolu

Jedna izložba u dolini Passeier ponovno otvara neodgovoreno pitanje: kako su se tu na kraju Drugog svjetskog rata našle umjetnine iz Firence?

 

Posjetioci iz cijeloga svijeta svakodnevno obilaze velike muzeje europske prijestolnice kulture – Firence. Botticelli, da Vinci, Michelangelo, Tintoretto, slavni Nizozemci… Neprocjenjiva remek-djela!

No potkraj Drugoga svjetskog rata mnoga su od njih zamalo krenula posve drugim putem – u nacističku Njemačku ili u muzeje pobjedničkih zemalja. Činjenica je da je Njemački trezor pohranio više od tri stotine djela iz firentinskih muzeja u južnotirolsku dolinu Passeier. Službeno objašnjenje bilo kako su ih htjeli spasiti od bombardiranja.

Postoje poslijeratne fotografije i filmovi, gdje se vidi kako pobjednička američka vojska vraća ta djela natrag u Firencu u trijumfalnoj procesiji.

No kakav im je bio put prije toga? Ima još živih svjedoka tih događaja koji su voljni podijeliti svoja sjećanja. Ta su svjedočanstva uklopljena u izložbu naslovljenu “Uffizi in Passeier” u mjestu St. Leonhard, otvorenu do kraja listopada 2019.

Autorice izložbe pomno su proučile povijesne snimke i pokušale prikazati sudbinu neprocjenjivoga ratnoga plijena vrlo detaljno i povijesti vjerno.

Kustosica JUDITH SCHWARTZ objašnjava: “Slike je u Južni Tirol dovezao njemački vojno-umjetnički trezor. Nama su u dolinu Passeier stigla gotovo slučajno. Naime, ovdje je bila prazna zgrada bivšega suda. Nakon transporta, slike je trebalo samo očistiti, isprašiti i složiti, ali dečki iz Passeira, pozvani u pomoć, nisu bili tome dorasli. Oni su shvatili te umjetnine kao nešto obično…”

Tako su ih shvaćala i mjesna djeca, koja dotad nisu imala pojma o vrijednim umjetninama, poput Brune Pichlera. On je, danas u poznim godinama, živom riječju dao neprocjenjiv doprinos izložbi koja podsjeća na vrijeme kad su u njegovom selu slike jednoga Rubensa ili Caravaggia bile lako dostupne pogledima, kao roba koja se dovozila u kamionima nalik onima za obične selidbe.