Zidna umjetnost u Erdingu

 

Street Art poznajemo iz velegradova kao što su London, New York ili Sao Paolo. Zovu ga i “Mural Art”, što bi u izravnom prijevodu s engleskoga jezika značilo zidna ili fasadna umjetnost. Umjetnici koji se na taj način izražavaju, katkada oslikavaju, katkada sprejaju manje ili veće površine, poglavito u gradovima. To je, dakle, prava urbana umjetnost.

No, odavno je već Street Art prihvaćen i na europskom kontinentu, koji ponekad teško prihvaća slične trendove. Jedan od dokaza za to pružio je njemački grad Erding upravo ovoga ljeta: ondje su organizirali veliki festival fasadne umjetnosti – prvi Bavarski festival murala u gradskoj četvrti Klettham.

Kako su ih domaćini dočekali, svjedoči predvodnik grupe Wildwalls Telmo Miel: “Erding je super, vrijeme je super, a super su i ljudi. Stanari nam nose hranu. Jučer nam je jedna stanarka donijela perece… Krasno nam je ovdje.” S gradskom se upravom se dogovaraju oko svakog projekta. A reakcije stanovnika grada na nove znamenitosti samo su pozitivne.