Rafting na plastičnim bocama

Skupina segedinskih studenata poduzela je zanimljivu ekopustolovinu: na splavi od sedamstotinjak plastičnih boca preplovili su rijeku Tisu.

 

Svi su smješteni u istom studentskom domu, pa iako sa različitih fakulteta, svi dijele brigu za budućnost Zemlje. Tako ni njihovi zimski razgovori uz kavu nisu bili puko naklapanje, već smišljanje ozbiljnog plana za akciju kojom bi ukazali na opasnosti koje prijete čistim vodama na cijelome našem planetu. Dokaz je tomu rezultat koji je postao posve vidljiv kad je ljeto pružilo dovoljno prirodnih preduvjeta za to.

Njih sedam prikupilo je sedam stotina plastičnih boca u jednom improviziranom skladištu blizu Tise. Naumili su ih stijesniti u goleme tuljce od mekane plastične mreže, koje će međusobno povezati i postaviti ispod drvene palete, poput kakvog višestrukog katamarana. I na njemu zaploviti niz rijeku.

Apsolventi matematike i fizike napravili su precizne izračune kako bi osigurali strukturu: nekih tisuću litara zraka bilo bi dostatno da čvrsto drži paletu od 4-5 četvornih metara, te da se na tako dobivenoj splavi održe na površini vode bez prevrtanja. I dobro su izračunali. Zajedničlki pothvat bio im je i svojevrsni team-building na kraju akademske godine.

Pritom su uspjeli privući pozornost sugrađana, ali ponajprije medija koji će prenijeti vijest o njihovoj pustolovini i poruku da svatko od nas može učiniti nešto konkretno za kvalitetniji odnos prema okolišu. Nadaju se da će na Sveučilištu u Segedinu to postati tradicija, radi održavanja svijesti o činjenici da nitko neće umjesto nas učiniti prvi korak ka racionalnom odnosu prema plastičnoj ambalaži, te sortiranju i recikliranju otpada, koji nam suvremeni način života nužno nameće.