Festival pijeska u Ninu

Legendarni su zalasci sunca na ninskoj Kraljičinoj plaži. Njezin nepregledni i nadasve ugodni plićak pravo je mjesto za ljetne skulpture od pijeska.

 

Drevni grad Nin nedaleko od Zadra, poznat je kao “hrvatski Stonehenge” zbog prethistorijskih kamenih spomenika gdje se redovito slavi ljetna ravnodnevnica. Nedavno su ga proglasili i “najromantičnijom destinacijom u Hrvatskoj”, ponajprije zbog pogleda na slikovite zalaske sunca koji se pruža s najduže dalmatinske pješčane plaže.

Na osam kilometara te mekane šetnice, na koju se izravno nastavlja sljedeća plaža Ždrijac, već petu godinu zaredom posljednje nedjelje u kolovozu održao se Festival pijeska, ili “po domaću”, Fešta od sabuna. Događaj je to koji slavi prirodu, ističe vrijednost čistog mora, ali i važnost svrhovitog provođenja slobodnog vremena, pogotovo na ljetovanju.

Podnaslov “Čarolija koja nastaje i nestaje” podcrtava nestalnost ljepote krhkih skulptura, koje će već do sljedećeg jutra more opet pretvoriti u ravnu obalu. No, to ne obeshrabruje umjetnike za jedan dan, od kojih neki redovito dolaze ovamo na kasno ljetovanje upravo zbog ovoga događaja.

Nije presudno niti čije će djelo žiri proglasiti najboljim, jer riječ je o umjetničkom natjecanju. Bitno je da se taj dan pamti i prepričava cijele godine uz snimke i slike iz obiteljskih albuma. Do idućeg Festivala pijeska…