Jezersko, slovensko gorsko selo

Jezersko je popularno polazište planinara do najviših vrhova Kamničkih Alpa kao što su Grintovec, Skuta, Kočna, Velika Baba… I prvo je u Sloveniji pristupilo međunarodnoj mreži gorskih sela.

 

Međunarodna mreža “Gorska sela” njeguje tradiciju planinskog turizma s naglaskom na održivom razvoju, kulturi, očuvanju izvornosti baštine i prirodnih vrijednosti. Jezersko je moralo zadovoljiti sve te uvjete da bi se pridružilo obitelji 30 takvih srednjoeuropskih općina koje se nalaze u Austriji, Italiji, Bavarskoj i Južnom Tirolu.

Selo se nalazi u dolini na istoku okruženoj vijencem Savinjskih Alpa, koja se pruža sve do granice s Austrijom na sjeveru, a prema jugu se spušta staza do doline rijeke Kokre, gdje su najstarija nalazišta krečnjaka u Sloveniji. Samo ime mu potječe od prirodnog ledničkog jezera pored kojega se smjestilo još u dalekom srednjem vijeku i koje se počelo polako isušivati, kako je zablježeno u mjesnim knjigama, još 1348.

Tu se također može naći podatak da je Jezersko bilo važno mjesto na trgovačkom putu od početka 8. stoljeća naše ere. U 19. stoljeću Jezersko je postalo jedno od omiljenih turističkih odredišta za ljubitelje planinskih krajolika Austrougarskog Carstva. A danas je nedaleko od njega i meteorološka postaja.

Krajolik među visokim planinama pokrajine Gorenjske oličenje je alpske bajke, dostupne zahtjevnim izletnicima, alpinistima, biciklistima, kao i prosječnim šetačima. Zahvaljujući pogodnoj klimi, to je područje odavno otkriveno i kao zračna banja za plućne bolesnike i sve one koji žele doživjeti draži mirnog seoskog života usred netaknute prirode na nadmorskoj visini od gotovo tisuću metara.