Mala brodska trgovina na Majni

Dobre stare prodavaonice svega i svačega danas su rijetkost. U Würzburgu jednu takvu vodi brodarsko društvo Majnska riječna plovidba. Jer riječ je o dućanu na vodi. Uz jedan usidreni, ima i dodatni brod na 247. kilometru rijeke. Rade svih 365 dana u godini.

 

Ono što se na engleskom uobičajeno naziva Mom-and-Pop Boat, a na njemačkom Tante Emma Laden auf dem Schiff, u stvarnosti je trgovina mješovitom robom – mala prodavaonica svega i svačega, smještena na brod.

Najvjerojatnije je to navika preostala iz vremena do 2005. godine, kada su postojale male prodavaonice pod nazivom ˝Emma˝, koje je vodila austrijka tvrtka REWE Billa. Inače, u cijeloj su Europi osamdesetih godina prošlog stoljeća slične trgovine počeli otvarati doseljenici iz istočnih zemalja, u Njemačkoj mahom Turci. Njih su pak počeli zvati ˝Uncle Mehmet˝, a u mnogome su zamijenili ploveće opskrbljivače.

 

No, neki se još tvrdoglavo drže. Bavarac KLAUS PHILIPP svoj je brodski dućančić naslijedio od roditelja. Sjeća se kako je na njemu odrastao, sazreo, i napokon odlučio ostati do kraja radnog vijeka: ˝Dakako, to me zanimalo, bila je to napeta pustolovina˝.

Njegova dva broda stanovnicima nekih sela uz rijeku Majnu glavni su izvor potrepština koje lokalne trgovine ne drže – od goriva, do egzotičnih namirnica, koje mogu i osobno naručiti prilikom jednog susreta, pa očekivati do drugoga.