Kuća hungarikuma

Hologram, disketa, kemijska olovka, pa i hidrogenska bomba… Svakodnevni predmeti koje su mađarski znanstvenici dali svijetu sada se mogu vidjeti na jednom mjestu, predstavljeni na vrlo atraktivan način.

 

Povijesni tokajski vinorodni kraj, životno djelo oca računala Jánosa Neumanna ili pak čabajska ili đulajska kobasica – nazvane po mjestima Csaba i Gyula. Možda

Sve su to takozvani hungarikumi, vrijednosti koje prikazuju vrhunska ostvarenja Mađara kroz povijest. Ovakve i slične stvari, mađarske znamenitosti, izume i uspjehe – sakupili su i izložili u ˝Kući hungarikuma˝ u Budimpešti. Šaljivim instalacijama i kipovima, kao i proširenom stvarnošću, ona vabi sve zainteresirane, koji žele naučiti nešto o mađarskim posebnostima.

U obilazak nas vodi ravnateljica MÓNIKA LEA NAGY, koja ističe kako vrlo slična ideja kojom se rukovode kod ˝skanzena˝, tj. etno-sela i srodnih muzeja na otvorenom, može imati posve drugačiji izgled, temeljen na suvremenim tehnološkim dostignućima i načelu interaktivnosti.