Izložba “More intimnosti” u Trstu

Tršćanski “Salon čarolija” (Salone degli Incanti ) do prvog je svibnja dom morskom blagu koje na vrlo intiman način povezuje cijeli Mediteran. Ideja slijedi knjigu “Mediteranski brevijar” prošle godine preminulog hrvatskog književnika i profesora Predraga Matvejevića.

 

Tisuću izložaka iz muzeja u Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori prvi put se susrelo na jednoj zajedničkoj izložbi. Podmorje, krajolici, ljudi i priče iz povijesti Jadranskog mora, nude se pogledu posjetitelja iz kuta kojih ih vide arheolozi.

Sve to u postavu priređenom na neobičan, neočekivan i nadasve atraktivan način stvara ugođaj boravka ˝Na moru intimnosti˝ (Nel mare dell’intimità).

Prostor je organiziran poput antičke lađe i podijeljen na tri tematske cjeline: prostor Jadrana, luke, brodovi, trgovišta, ljudi, aktivnosti, ratovi, sveta mjesta, migracije i podmorska istraživanja.

 

To su niti od kojih se počinju plesti priče na temelju konkretnih sjećanja i svjedočanstava o razvoju i svakodnevnom životu jednog obalama jasno opisanog prostora kroz protok vremena, sa sviješću da se te niti isprepliću sve do danas.

Predsjednik Vijeća za kulturna dobra Italije GIULIANO VOLPE podsjeća kako se Jadran poslovično smatra jednim od najcjelovitijih dijelova Sredozemlja, dok ga ugledni podmorski arheolog iz SAD-a George Bass naziva ˝najvećim muzejem svijeta˝.