Festival visibaba i zvončića

Dokaz zdravog tla može biti i – običan cvijet. U ovom slučaju ne tako običan, jer za rjeđi primjerak strastveni su sakupljači spremni dati više stotina eura. Znaju to dobro organizatori festivala visibaba u Sloveniji, jednim od njihovih najbogatijih prirodnih staništa.

 

Tko bi rekao da ih ima toliko vrsta? Recimo galanthus nivalis (snowdrop, Kleines Schneeglöckchen, Navadni mali zvonček, visibaba). Ili leucojum vernum (spring snowflake, Frühlingsknotenblume, pomladanski veliki zvonček, zvončić ili proljetni drijemovac).

Visibaba je vrsta cvijeta koji u različitim oblicima uspijeva u velikom dijelu Europe – od Španjolske na zapadu do Ukrajine na istoku.

Iako u Sloveniji raste samo jedna vrsta iz roda visibaba, slovenski teritorij po raznolikosti njihovih oblika spada među najbogatija prirodna staništa općenito.

Stoga Botanički vrt Sveučilišta u Ljubljani (Botanični vrt Univerze v Ljubljani) svake godine organizira čak Festival zvončića i visibaba. Na njemu sudjeluju botaničari iz cijelog svijeta. Među njima i strastveni sakupljači, koji su za samo jedan primjerak rjeđih vrsta spremni platiti i više stotina eura.

Direktor Botaničkog vrta JOŽE BAVCON ističe da, unatoč tomu što ih uvriježeno zovemo proljetnicama, visibabe su zapravo zimske biljke koje ne umiru ako se smrznu, već su iznimno prilagodljive najvećim rasponima temperature tla i zraka.