Ariane i Barbe Bleue u Grazu

 

“Arijana i Modrobradi”, ili u originalu “Ariane et Barbe-Bleue”, opera je u tri dijela francuskoga skladatelja Paula Dukasa, skladana na libretto Mauricea Maeterlincka. Nastala u razdoblju između godina 1899. i 1906., prvi je put uprizorena 1907. u pariškom kazalištu Opéra-Comique.

Priča je to u kojoj zaplet nastaje kad mračni gospodar dvorca, vojvoda Modrobradi, koji ima moć da jednostavno opčinjava nježniji spol, zabrani svojoj šestoj ženi Arijani da otvori vrata sedme sobe u nizu, premda za nju ima ključ. Naravno, ona ne može odoljeti znatiželji, pa prekrši naredbu. I što nalazi ondje? Šest prethodnih žena. Nastoji ih osloboditi, ali… Naposljetku nije svima sloboda mila kao njoj.

Predstava je smještena u starinski ambijent, pun memle i sjena, po kojem sopranistica Manuela Uhl tumara tražeći izlaz. Mlada redateljica Nadja Loschky vješto je prizvala demone iz prošlosti, miješajući ih s likovima iz suvremenog svijeta, sve dok nositelj glavne uloge Wilfried Zelinka ne poklekne pred snagom smrti.