Umjetnička inspekcija Pečuha

 

Pečuh je sinonim za raznolikost vizualnih umjetnosti izravno povezanih s gradom. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća zauzeo je vodeću poziciju u Mađarskoj po praćenju europskih kreativnih struja u gotovo svim umjetničkim žanrovima. Gradska galerija M21 u tome je prednjačila, zahvaljujući ponajprije Sándoru Pinczehelyiju, koji ju je vodio u prve 22 godine. Sadašnja uprava želi to ponovno oživiti predstavljanjem najboljih domaćih umjetnika, a pogotovo onih s međunarodnom reputacijom.

Simboličan početak toga pothvata je izložba djela 124 suvremena domaća likovna umjetnika pod naslovom “Állapotfelmérés – Status survey”, ili u slobodnom prijevodu “Inspekcija”. Cilj je predstaviti sve umjetnike grada Pečuha i županije Baranya, ali i problematizirati status “umjetnika”. Taj se pojam prilično promijenio: ranije su profesionalni kreativci pripadali Umjetničkoj zakladi, a kasnije Nacionalnoj udruzi mađarskih kreativnih umjetnika (MAOE). To ih je razdvajalo od amatera.

Danas se umjetnički dometi procjenjuju isključivo po ostvarenim radovima, pa je ovdje svaki izlagač ili diplomirao na nekoj umjetničkoj obrazovnoj ustanovi ili je član umjetničke organizacije, ili redovito radi, sudjeluje na izložbama i aktivno stvara vizualni život Pečuha. Njihovi se radovi u galeriji M21 sada mogu vidjeti do 22. ožujka.