Split, mediteranski grad

Split je tipičan dalmatinski i mediteranski grad – po klimi, arhitekturi, simbolima i običajima. Poznato je i koliko je Splićanima stalo do svega toga. Je li moguće ići ukorak s vremenom i očuvati originalni identitet?

 

Poslovično “najlipši grad na svitu” takav je, svakako, zahvaljujući stoljećima mudrog urbanističkog upravljanja i ljubavi svojih stanovnika. Bilo da su starosjedioci ili doseljenici, u pravilu se bez zadrške osjećaju Splićanima, a to ima posebnu težinu i izaziva neku vrstu pomalo zavidnog poštovanja kod onih koji nemaju sreću da imaju takav osjećaj. Ovaj grad ima neku upravo čarobnu moć da svakoga uvuče u svoj “đir”.

Biti Splićanin znači, između ostalog, imati svoje mišljenje o svemu i glasno ga izražavati. Stoga svaka promjena, bilo da se tiče arhitekture ili načina zabave, izaziva burne reakcije. Prije petnaestak godina posebno je uzburkala strasti obnova gradske rive s masivnim bijelim nadstrešnicama poput jarbola za neke goleme zamišljene jedrenjake. Sada se koplja lome oko odluke gradske uprave o uklanjanju vanjskog dijela ribarnice.

U čemu je stvar? Najbolje će znati stari urar Zlatko, koji, unatoč poodmakloj dobi, vrijedno odsjedi cijelo radno vrijeme u obiteljskoj radionici svaki dan. A petkom ujutro izađe i skrene iza ugla do ribarnice, kako bi podnio izvješće o stanju ulova i ponudi dana na mjesnom radiju. Uvjeren je da će se uskoro opet čuti poznati žamor riblje pjace, bez koje je Split oduvijek bio nezamisliv, čim se usklade neke EU regule.

Na ulicama je sve manje “oriđinala” – onih jedinstvenih likova koji žive u svome svijetu, nikome ne smetaju, a mnoge zabavljaju. Nekako se manje viđaju u laganoj šetnji i viđeniji građani – pisci, glazbenici, slikari…

Tempo života utječe na naviku mediteranskoga grada da živi na ulici. Zato je ta navada još draža fotografu Feđi Klariću, koji se pokušava držati pravila “bar jedna slika svaki dan”. A ako se želite bolje upoznati s poviješću splitskog društvenog života, svakako morate svratiti do “Oštarije u Viđakovih”. Ondje su uspomene na 350 godina Splita kakav je nekad bio i kakvim ga može održati samo pravi omjer ljubavi i mudrosti.