Minhenski bačvarski ples

Grozna kuga godine 1517. pokosila je više od trećine stanovnika Münchena. Prkoseći bolesti, skupina mladih bačvara izašla je na ulicu u kićenome ruhu, noseći zelene ukrase iznad glava i plešući ulicama. Mladići to rade i danas…

 

Turisti se tiskaju ispred nove gradske vijećnice na minhenskom Marienplatzu svakoga dana u 11 sati i u podne, a od ožujka do listopada i u 17 sati. Jer to je vrijeme za Glockenspiel: iz staroga sata izlaze i uz glazbu plešu ukrug šarene drvene figurice. Među njima su i one što predstavljaju momke u crvenim odorama, crnim hlačicama i bijelim čarapama, okićene zelenim vijencima.

A što ako bi oni oživjeli? To se i događa jednom u sedam godina, svaki dan između blagdana Sv. tri kralja i Čiste srijede. Naime, figurice su tu u spomen jednoj od najstarijih bavarskih tradicija, a to je bačvarski ples – Schäfflertanz.

Prema legendi, ples je prvi put izveden 1517. godine, nakon velike epidemije kuge u Münchenu, koji je tada imao oko 20 tisuća stanovnika. Kad ih je gotovo polovina podleglo bolesti, malo se tko više usudio izaći na ulice, ljudi su izbjegavali jedni druge u strahu od zaraze.

Kako bi ih smirili i ponovno pokrenuli javni život, mladići iz bačvarskog ceha došli su na neobičnu pomisao: odjeveni u jarko crvene kaputiće, sa zelenim vijencima u rukama izašli su na ulice svirajući živahne pjesmice i plešući. Vidjevši ih, sugrađani su počeli otvarati prozore i izlaziti iz svojih domova. Polako ali sigurno, uvjerili su se da je opet sigurno izaći na ulicu.

Međutim, ta legenda zapravo nije dokazana. Čak postoji sumnja da je te godine u Münchenu uopće bila epidemija kuge, jer se u gradskim knjigama ne uočava veći porast broja umrlih. Smatra se da je legenda koja povezuje bačvarski ples s kugom nastala tek u 19. stoljeću, dok se sami ples u arhivima grada pojavljuje 1702. Dokumentirano je također da se on izvodi svake sedme godine, ali nije posve jasno zašto je tako. Navodno zato što se kuga vraćala svakih sedam godina, a sedam se inače smatra sretnim brojem.

Od 1830. godine običaj se proširio i na druga mjesta u starom bavarskom području. No praktični Nijemci dosjetili su se da ne mora svugdje biti pauza istih sedam godina. Tako je 2019. München završio svoj ciklus s redovitih dvadesetak predstava na dan gotovo dva mjeseca, a 2020. tradiciju su preuzeli gradovi Traunstein, Murnau i Burgkirchen. Dok oni budu čekali svojih novih sedam godina, od 2021. bačvarski ples se seli dalje.