Poovijesno-pomorski muzej Serenissima

 

U venecijanskoj četvrti Castello jedan je od najistaknutijih talijanskih muzeja o povijesti talijanske, a osobito mletačke mornarice: Pomorsko-povijesni muzej.

 

Autor:  Luigi Zannini

Snimatelj: Andrea  Predonzani

 

Serenissima3

Venecijanski Arsenal stoljećima je bio vojno-pomorsko srce nekadašnje Italije. U njemu su građene krhke galije i veliki trgovački brodovi koji su grad branili u ratu i miru.

A sasvim nedaleko od njega, smjestili su se Povijesno-pomorski muzej i pridruženi mu Brodski centar. Tako oni zajedno čine važan dio povijesnoga sjećanja Mletačke Republike Serenissime i Talijanske ratne mornarice.

Predstavlja ga kustos, admiral LORENZO SFERRA: ˝Muzej je nastao 1917. kraljevskim dekretom koji naglašava da se Muzej mora osnovati ‘zato da ovjekovječi koliko je u to doba bio smion talijanski pomorski duh’, takva je bila formulacija…”

Muzej je nastao potkraj Prvoga svjetskoga rata. Italija ima posve malu flotu, građenu u Pulskome i Tršćanskom arsenalu.

Muzej obuhvaća izloške o Talijanskoj mornarici kao i o mornarima Mletačke Republike.

Serenissima4

Zgrada iz petnaestoga stoljeća, uz gospodarske zgrade, ima pet katova: u prizemlju, među tolikim izlošcima, veliki su brončani topovi i dva opasna iz Drugoga svjetskoga rata, zvani svinje, slavni po napadima na britansku flotu.

Na prvome su katu dvorane posvećene floti Republike Svetoga Marka. Tu su mnogi modeli, od koju su neki prastari, poput goleme galije. Neprocjenjivi su uresi i drvene skulpture koji ih krase.

Ggornji je kat posvećen Talijanskoj ratnoj mornarici. Tu je vezbroj brodskih modela, osobito iz Drugoga, ali i iz Prvoga svjetskoga rata.

Bogata je i zbirka uniformi i zastava.

Na preostala dva kata, trećem i četvrtom, u jednoj je sali bogata zbirka modela kineskih džunka – dar jednoga francuskoga skupljača.

Serenissima5U drugoj je pak dvorani predivna, rijetka zbirka školjaka iz cijeloga svijeta, dar stilistkinje Giuliane di Camerino. I naposljetku, u znak vojne veze Švedske i Italije: Švedska dvorana.

Mornarički povijesni muzej u Veneciji sa svojim važnim povijesnim izlošcima, otvoren je svaki dan i nezaobilazan svima koji žele bolje upoznati ne samo pomorsku povijest Venecije, nego i cijele Italije.