Novigrad na Dobri

 

Spominje se od pamtivijeka. Zlatno razdoblje raskoši i sjaja doživljava između 16. i 17. stoljeća, kad je bio u vlasništvu plemićke obitelji Frankopan. Idućih stoljeća propada i gotovo nestaje, sve dok brigu o njemu nisu preuzeli oni kojima na neki način i pripada, mještani Novigrada na Dobri, mjesta 10-ak kilometara od Karlovca. Danas je Stari grad Novigrad sa svojim kaštelom u središtu zanimanja povjesničara i arheologa, koji otkrivaju nove slojeve stare romantične priče o srednjovjekovnom dvorcu i životu u njemu.

Autor: Mario Beganović

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

Novigrad1

Frankopani su jedan od najznamenitijih plemićkih rodova koji je tijekom više generacija dao hrvatskom narodu niz svjetovnih i duhovnih vođa – banova, generala i biskupa. Postojali su od 12. do 17. stoljeća i diljem Hrvatske i ostavili spomene na stoljeća u kojima su vladali. Jedan od njih je i dvorac-kaštel-stari grad Novigrad na Dobri. Dvorac kao iz bajke desetljećima je propadao skriven u korovu. No, ponekad je dovoljna samo ljubav i upornost da ruševina ponovno postane ponos.

Prelazeći preko četiri stoljeća starog kamenog mosta Magdica i Slavko metaforički prelaze u daleku prošlost. Prošlost u kojoj je njihovo rodno mjesto – Novigrad na Dobri, bio jedno od sjedišta moćne hrvatske plemićke obitelji Frankopan.

Simbol te moći, srednjevjekovni stari grad Novigrad, još uvijek zaštitnički stoji iznad desne obale rijeke Dobre. Prvi spomen datira iz  prve polovice 16. stoljeća i pretpostavlja se da je njegov graditelj knez Bernardin Frankopan.

Grad je u vlasti Frankopana sve do pogibije Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog u protuhabsburškoj uroti 1671. godine. Idućih stoljeća mijenjao je vlasnike sve dok barun Zdenko Turković uoči 2. svjetskog rata dvorac ne daruje Hrvatskoj. Otad počinje i njegovo propadanje.

SLAVKO ŠTEDUL, član Društva prijatelja Novigrada na Dobri-Frankopan priča: ˝Po sjećanju, u mojem djetinjstvu pedesetih godina i kasnije, Novigrad je bio u zapuštenom stanju i ruševan, obrastao. Bilo je nemoguće ući unutra.˝

Novigrad4

Zajedno sa sumještanima, Slavko i Magdica prije 17 godina osnivaju građansku udrugu Društvo prijatelja Novigrada na Dobri-Frankopan. U suradnji s Konzervatorskim zavodom iz obližnjeg Karlovca pokreću projekt obnove i revitalizacije tog srednjevjekovnog kaštela.

MAGDICA MEJAŠKI, danas predsjednica Društva potvrđuje: ˝Uređeno je vanjsko ziđe grada, stavljeni krovovi na dvije kule, grad je dobio drugi izgled i nadamo se da će se početi uređivati i unutrašnjost.˝

Obnova kaštela traje već dvadeset godina. Prije šest su se konzervatorima priključili i arheolozi. Proveli su opsežna istraživanja unutrašnjosti starog grada. Rezultate su predstavili javnosti u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Dr.sc.TATJANA TKALČEC, znanstveni suradnik Instituta za arheologiju kaže: ˝Mi smo uspjeli naslutiti da je i prije kaštela ovdje postojao život na gradu, ali i potvrditi da je od kraja 15. stoljeća on doživio uzlet.˝

Burna razdoblja u višestoljetnom življenju uz rijeku Dobru ogledala su se i u pronađenim predmetima tokom arheoloških istraživanja. Ulomci bogato ukrašenih kamina-pećnjaka, kuhinjska i stolna keramika, helebarda neznanog vojnika, čak i novac salcburškog kardinala von Wellenburga. Najvećim dijelom predmeti potječu iz 16. stoljeća i zlatnog doba starog grada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viši kustos Arheološkog muzeja u Zagrebu mr. sc. SANJIN MIHELIĆ dodaje: ˝Pogledamo li Novigrad, riječ je o tipičnom zagonetnom dvorcu o kakvom ste slušali bajke kao djeca. Nemoguće he proći i ne zapitati se što li se tamo krije.˝

Arheološka otkrića samo su potvrdila ono što mještani odavno znaju: stari grad Novigrad i njegova okolica, sa zidanim mostom i župnom crkvom iz 14. stoljeća, vrijedna su kulturno-povijesna baština i simbol čitavog kraja.

Stoga je njihova popularizacija i turistička promocija idući korak Društva Frankopan, kaže SLAVKO ŠTEDUL: ˝Prva riječ je ponos, jer je iz zapuštenog zdanja izrastao predivan objek koji se vidi s autoceste i mnogi turisti skrenu pogled prema gradu koji i noću tako divno sjaji.˝

Na kraju ne stavljamo točku. Jer ova će se priča zasigurno nastaviti…