Narcise na Golici

 

narcisi1

U proljeće u nekim područjima Slovenije cvatu divlje narcise. No nigdje ih nema toliko kao na planinama i padinama Golice i okolnih vrhova.

Najprije se zabijele travnjaci u nižim područjima, a zatim narcise cvatu u sve višim područjima, kako bi početkom ljeta procvale i zadnje, upravo pod najvišim grebenima Golice.

Dobre uvjete za rast narcisa prije više su stoljeća zapravo osigurali ljudi, kada su na padinama ispod vrhova planina iskrčili drveće i grmlje, stvarajući čistine što ih domaće stanovništvo naziva jase ili rovte, ovisno da li je to rodniji ili manje rodan stjenovit teren.

Kasnije su s izmijenjenim načinom poljoprivrede, osobito gnojenjem i ranijom košnjom, gotovo ugrozili opstanak narcisa. Na svoj su ih način prorjeđivali i branjem u velikim količinama, jer su ih i prodavali po okolnim mjestima, osobito u Ljubljani.

Kako je narcisa bilo sve manje, ljubitelji prirode su digli svoj glas i sada se svi trude da se narcisama osigura opstanak.

Narcise su zaštićene, a seljaci na padinama gdje cvatu, malo pričekaju s košnjom i pašnjom. Iako narcisa više nema u onolikom broju kao što ih je bilo po sjećanjima starijih stanovnika ovih krajeva, još uvijek ih je jako puno i svake godine u područje ispod Golice dolaze brojni ljubitelji prirode, koji više ne beru cvijeće. Kući se vraćaju s lijepim uspomenama i obično i snimkama, koje su trajnija uspomena od ubranog cvijeća, što kroz nekoliko dana uvene.