Foto Tonka, zagrebačka legenda

 

FotoTonka2

˝Foto Tonka – Tajne ateliera društvene kroničarke˝ naslov je velike izložbe u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori. Ona predstavlja Antoniju Kulčar Prut, poznatiju pod nadimkom Tonka, jednu od najvažnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja.

Autorica izložbe LOVORKA MAGAŠ BILANDŽIĆ daje uvod u građu: ˝Od 1917. do 1958, preko 40 godina djelovala je u Zagrebu i u tom periodu je snimala galeriju likova.˝

Tonka, koja se školovala u atelijerima poznatih fotografa u Zagrebu, Muenchenu i drugdje, slijedila je europska dostignuća u umjetničkoj fotografiji.

Kustosica IVA SUDEC ANDREIS objašnjava: ˝Sve ono što je tipično za fotografiju onoga vremena, može se vidjeti i kod Tonke. Najpoznatije portrete Branka Gavelle, Bele Krleže, Marije Jurić Zagorke snimila je upravo Tonka. I glumica Vika Podgorska bila je njezin omiljeni motiv. Tonkine fotografije resile su naslovnice popularnih revija.˝

Bila je to jedna od najpoznatijih fotografkinja koja je svojim snimkama građanskog društva, kulturnog, mondenog života stvorila zanimljiv opus u kontekstu hrvatske povijesti fotografije.

Tonka je snimala i dječje portrete i ženske aktove, koje je objavljivala 1925. na 26. i naznačila trendove koji će među hrvatskim fotografima tek zaživjeti. Posebno se bavila baletnim studijama, kao i apsolutnim plesom. Fotografirala je mnoge kazališne predstave i ostavila trag o njima.

Velik dio izložbe čine portreti, fotografije iz privatnih albuma građana Zagrepčana i ne samo njih.

Prikupljeno je tako dvjestotinjak fotografija, izloženih u posebnoj dvorani Klovićevih dvora, koje svjedoče o kultnom zagrebačkom fotografskom atelijeru.

Izložba je otvorena od 30. siječnja do 26. travnja 2015.