Odgovorno držanje životinja

 

Uzrečica Rudyarda Kiplinga, autora Knjige o džungli, glasi: ˝Kupi malog psića i za svoj novac si kupio nepokolebljivu ljubav. Ali neka ova ljubav bude uzajamna – dajmo od nje svojem miljeniku barem onoliko koliko od njega očekujemo i dobivamo.˝ Suradnici Zaklade za zaštitu životinja Tappancs (u prijevodu šapa) u Szegedu drže svojim poslanjem podijeliti što više znanja s djecom da bi ona već u osnovnoškolskoj dobi bila svjesna važnosti odgovornog držanja životinja.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: Zsolt Szél

 

MTV_ animal care1

U četvrtom razredu osnovne škole ˝Domonkoš Bonifert˝ u Szegedu gotovo svako dijete ima psa. A ono koje ga nema, voljelo bi ga imati. A zašto? Odgovaraju:

– Dobro dođe pas jer je istinski prijatelj. Zato govore da je pas najbolji čovjekov prijatelj.

– I kad smo tužni prilazi nam i umiljava se. To godi čovjeku.

– Kao da ti je brat, četveronožni brat.

– A kad si tužan priđe ti, položi ti glavu krilo i utješi te.

Suradnici Zaklade za zaštitu životinja Tappancs godinama obilaze škole i održavaju predavanja o pravilima odgovornog držanja životinja. Njihova članica kuratorija TILLA SZERENCSÉS tvrdi: ˝U kućanstvima u Szegedu ima više od dvadeset tisuća psa. Dakle, govorimo o veoma mnogo pasa, stoga smatramo važnim obratiti se ponajviše djeci jer su ona prema tomu jako prijemčiva.˝

Na predavanjima se saznaje kako djeca i njihovi roditelji mogu biti brižni vlasnici. Razgovara se o važnosti redovitog hranjenja i zadovoljavanju potrebe pasa za kretanjem, ali govori se i o cijepljenju i o sterilizaciji.

Sklonište koje su zaštitnici životinja stvorili prije više od 10 godina prikazuju jednim kratkim filmom.

MTV-Animal-care4

U filmu koji puštaju najmlađima može se čuti: ˝Ove psiće od dva-tri mjeseca u sklonište su doveli oni vlasnici koji se nisu mogli snaći s naglo naraslim brojčanim stanjem, ali među njima se nađe i štenadi koju su našli bačenu u najlon vrećici uz rub ceste.˝ Mala VIKTÓRIA KIRI komentira: ˝Kako se tamo bave s njima, to je bilo jako lijepo u filmu.˝

TILLA SZERENCSÉS viče s vrata: ˝Zato što ste bili tako vrijedni ja sam dovela i gosta iznenađenja,  jer to ova mala ekipa zaslužuje.˝ S njom je NOÉMI ERDÉLYI terapeutkinja za pse i veseli psić koji je prati:  ˝Ja se ovime bavim sedam godina i svugdje nas primaju s velikim oduševljenjem, što me ne iznenađuje, ali uvijek godi.

Djeca su očarana kako je pas Mazsi discipliniran. I na posve tihu uputu gazde uvijek izvršava zatraženo.

Čini im se uzbudljivim i to kako se može očitati čip za identificiranje psa. ˝Ovo je jako dobra mala naprava, tamo je broj Mažijevog čipa. Registriran je na internetu˝, kaže NOÉMI ERDÉLYI , TILLA SZERENCSÉS dodaje: ˝Još uvijek mnogi misle da je ovo GPS. Za njih je iznenađenje da se s ovim ne može slijediti životinja i znati gdje se sada nalazi.˝

Na sastanku se govori i o biti terapije za pse. Terapeutkinja NOÉMI ERDÉLYI  smatra: ˝Nema područja gdje pas ne bi mogao otvoriti ljude, počev od počinjanja razgovora, preko socijalizacije, do socijalnih primjera i oblika ponašanja.˝

MTV_ animal care2

Djeca u ovomu vide odgovornost vlasnika. Svako ima svoje objašnjenje za to:

– Izvedemo ih u šetnju, hranimo ih i bavimo se njima, ne da se čitav dan samo igramo s njima jer nije riječ o tome nego o tome da životinje treba i njegovati.

– Primjerice ako je prozor blizu njegovog ležaja ne ostavljamo ga preko noći otvorenim jer se lako može prehladiti.

– I jako ih volimo i ne izbacujemo ih na ulicu nego ih jako volimo, brinemo o njima i podučavamo ih.

Dakle, klinci izvrsno razumiju bit odgovornog držanja životinja: a to je da životinja i njezin vlasnik trebaju znati živjeti zajedno u harmoniji, te da sve to bude u skladu s njihovim okruženjem.