Biatlonska revolucija Petera Fortnera

 

Biatlon svoju popularnost može zahvaliti sportaškoj izvrsnosti, ali i zadivljujućoj preciznosti hitaca koja je silno povećana u zadnjih 20 godina. To je zasluga oružara Petera Fortnera. On je svojim izumom preporodio biatlonske puške.

 

Autor: Florian Danner

 

Biatlon2

U biatlonu nije dopušteno automatsko ni poluautomatsko oružje – nakon svakoga se hitca mora puniti. Nekoć su polugu morali povući prema naprijed. Automatski bi se pomaknuo cijeli trup, laktovi i ramena. A to oduzima vrijeme i mijenja položaj puške pa se za novi hitac mora opet nišaniti.

Peter je Fortner usavršio posve nov sistem: novo se punjenje obavlja kratkom kretnjom. Tako je brže, a ruka i lakat su mirni i znatno precizniji. Time je biatlon ubrzan, a sportaši su 90 posto precizni. Danas nijedan biatlonac bez takve tehnike nema izgleda za medalju.

Oružar PETER FORTNER pokazuje kako to radi: ˝Provjeravam je li pušku lako zu repetirati, je li izbaćaj valjan i jesu li sve mehanićke funkcije besprijekorne. I hac je znatno precizniji.˝

Statistika kaže da su danas vrhunski biatlonci 90 posto precizni. Njemački je biatlonski trener Fritz Fischer bio jedan od najboljih strijelaca svijeta, pobjednik Svjetskoga kupa i olimpijski pobjednik – među ostalim i zaslugom tog jednostavnoga izuma Petera Fortnera. Natjecao se na Olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu. Imao je pušku sa sistemom na okretanje. Tada je Sovjetski Savez bio nenadmašivi biatlonski as, a Fischer je dobio broncu. Vrativši se u Njemačku, znao je kako je moguće usavršiti biatlonsku pušku.

Biathlon1

FRITZ FISCHER to vrlo plastično opisuje: ˝Lovac puca u jelena: bum-bum. Peter je razmišljao kako će se tome doskočiti. Njegova puška čini: klak-klak. Sistem je puno brži.

I tako je rođeno brzo repetiranje: pušku pune kratkom kretnjom prsta. Ruka i lakat su mirni. Puca se brže i sigurnije. Samo je još nedostajala primjena.

I upravo je to je ostvario oružar Peter Fortner iz Rohrdorfa u okrugu Rosenheim, koji se rodio i odrastao u podnožju Hochriesa. Time je taj 59-godišnji oružar tijekom 1980-ih godina prošlog stoljeća revolucionirao biatlon. ˝Zapravo je bit izuma da se ova ručkica brže povlači,˝kaže, ˝Posve ju je jednostavno gurnuti unatrag, to je samo stvar zatvarača. On napinje udarnu iglu.˝

Taj sistem danas rabi 90 posto biatlonaca. Fortner ima osam suradnika, u godini izrade do tisuću biatlonskih pušaka. Fortner je, kako tvrdi, izumio SAMO zatvarač. Magazin i puščane cijevi izrađuje jedna tvrtka iz Ulma. Ta suradnja traje već desetljećima.

Prije nekoliko mu je godina istekao patent izuma. Uopće ga nije smatrao potrebnim obnoviti. PETER FORTNER kaže: ˝Kad bi to radili u Kini, vjerojatno bi imali problema s kvalitetom. Bezbroj se sitnica javlja u nastanku puške, gdje se traži obrtnička spretnost. Traži se osobita obrtnička spretnost, ali ni tu se ne može bez računalno upravljanih strojeva.˝

Biatlon4Freze su precizne na tisućinku milimetra.

Svjetski je kup u Ruhpoldingu! Peter Fortner uvijek se osobno brine za sportaše. Katkada mu biatlonci dođu da im popravi oštećene puščane dijelove. Danas popravlja magazin za Srbina Milanka Petrovića.

Peter pozorno gleda i zaključuje: ˝Peter Fortner, oružar: ˝Ne bih znao u čemu je nedostatak… Možda se zavuklo malo prljavštine? Ne, nema greške. Ja nisam našao nijednu manu magazinu.˝

Petrović potom na treningu nevjerojatno precizno puca. Isplatilo mu se posjetiti Petera Fortnera.