Sunita Williams, državljanka svijeta

 

Amerikanka slovenskog podrijetla Sunita Williams jedna je od najaktivnijih astronautica s tri  ženska rekorda: za najduži svemirski  let od čak 195 dana,  sedam odlazaka u otvoreni svemir i najdužim vremenom boravka u otvorenom svemiru, gdje je bez prekida preživjela 50 sati i 40 minuta. Bila je zapovjednica 33 ekspedicije na međunarodnu svemirsku postaju i predstavnica NASE u Ruskom svemirskom edukacijskom centru Jurija Gagarina u Zvjezdanom gradu, gdje još od početka letova na Međunarodnu svemirsku postaju surađuje s ruskim kolegama i astronautima svih narodnosti. Sunita rado posjećuje Sloveniju – domovinu svojih roditelja i predaka koja ju je očarala. Jednako tako je i Slovenija očarana Sunitom koja je ne samo uspješna, nego i ugodna, očaravajuća i karizmatična osoba. 

 

Autorica: Jasna Hrivetnik

Snimatelji:  Rado Likon, Marko Krašovec, Jasna Hribernik

 

 

Astronautica1

Sunita je rođena u mjestu Euclid u Ohiu, gdje je sa bratom i sestrom odrastala u kulturno raznolikoj sredini. Njen otac, neuroznanstvenik Deepak Pandya došao je u Sjedinjene američk države na studij medicine iz Indije, a njena majka, medicinska sestra  Bonnie Panja, rođena Zalokar, potječe iz obitelji slovenskih doseljenika koji su doišli u  Cleaveland početkom 20. stoljeća.

U to je doba slovenski raketni inženjer i časnik u Austro-Ugarskoj vojsci Herman Potočnik Noordung  razvijao ideje i viziju putovanja i boravka u svemiru. U mjestu  Vitanje na rubnom dijelu  Pohorja, odakle potječe Potočnikova obitelj, danas  stoji izuzetno arhitektonsko ostvarenje,  čiji izgled proizlazi upravo iz njegovog nacrta  prve geostacionarne svemirske postaje.

Tu je sjedište  KSEVT A – kulturnog središta europskih svemirskih tehnologija  i  Sunita Williams  je  njihova redovita gošća.  Voli naglasiti  da je upravo Međunarodna svemirska postaja ostvarena vizija Potočnikovog kotača za boravak iz 1929.godine.

Danas je  čovječanstvo  pred novim izazovima. Zato su potrebne mlade snage  sa svježim razmišljanjima i širokim vidokrugom.

U susretima sa školarcima Sunita je prava astronautska zvijezda. Mlade uspijeva  oduševiti za prirodoslovne i tehničke znanosti i potaknuti ih da se odluče za zanimanje astronauta. Posebno se obraća djevojčicama s vlastitom pričom o tome kako se nije uspjela upisati na željeni studij veterine te je na kraju studirala u vojnoj školi.

Astronautica2SUNITA WILLIAMS sa smiješkom kaže da to nije bio njezin prvi izbor: ˝Željela sam postati vojni ronilac, no budući da nisam bila baš najbistrija niti najpametnija u razredu – bila sam negdje u sredini – nisam dobila tu mogućnost. I kad sam razmišljala što bih drugo mogla raditi, u kina je stigao utjecajan film ‘Top Gun’. U činilo mi se: to bi moglo biti zabavno. I odabrala sam avijaciju. Željela sam postati pilotkinja mlaznjaka. Niti to nije bilo baš tako, nisam dobila mlaznjak, nego helikopter.˝

Prilikom posjete u Johnsonovom svemirskom centru Sunita je opazila da su simulacije okomitih pristajanja na Mjescu slične upravljanju helikopterom. Odlučila  je kandidirati se za svemirske programe NASE, bila je odabrana  i postala astronautica.

Znatiželjni školarci pripremili su puno pitanja, između ostalog i što bi željela prilikom sljedećeg leta u svemir uzeti sa sobom. SUNITA osgovara: ˝Ako se radi o budućnosti, željela bih povesti sa sobom svoga psa. Što bih još željela uzeti? Možda neku posebnu hranu, kao što sam zadnji puta učinila. Možda kobasicu? Zadnji puta nismo uspjeli nositi sa sobom savijaču od oraha, kako oni komadići oraha ne bi letjeli posvuda.˝

Sunita cijelo vrijeme surađuje s ruskim kolegama u pripremi ekspedicija na  Međunarodnu svemirsku postaju kao predstavnica NASE u Moskvi.  Upravo se z Zvjezdanog grada  s majkom Bonnie i  sestrom Dinom prvi puta zaputila u Sloveniju.  Kćeri su ovim putovanjem iznenadili  Bonny, koja je cijeli život željela posjetiti domovinu svojih roditelja i predaka. Suni – kako od milja obitelj i prijatelji zovu Sunitu – u Sloveniju pozivaju brojne znanstvene, tehničke i druge institucije. S velikim veseljem je poletjela i sa zrakoplovom Pipistrela iz Ajdovščine, doduše nešto niže nego sa  Sojuzom, iznad Vipavske doline.

Astronautica3

Oduševljena je SUNITA: ˝Fotografije uopće ne mogu opisati koliko je lijep ovaj planet. Vozimo se naokolo, u automobilu ili biciklom, hodamo tu poput malih mrava na ovom planetu, i jako, jako smo zaposleni. No iz svemira se može vidjeti da je ovaj planet tako spokojan, tako lijep, tako miran. Obojen je plavo, zeleno, ljubičasto, smeđe i žuto. Mogu se vidjeti sve te boje i sve prirodne karakteristike tog planeta. Ovo je spektakularno mjesto˝.

Za vrijeme svojeg prvog boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji, kada je ostala sama sa dva Ruska astronauta, u sebi je osjetila ono dobro što bi trebalo biti sinonim za Ameriku. Kao i njezini preci nekada, u SAD su došli ljudi iz cijelog svijeta i dobili priliku da postignu sve što zamisle. Uvjerena je kako je suradnja raznih naroda, pa i tako malih kao što je slovenski, na Međunarodnoj svemirskoj stanici pravi put za razvoj svemirskih programa i za mir na zemlji, koja je za sada naš jedini dom.