Senzor mjeri šećer u krvi

 

Cuker1

 

Više od 7 milijuna Nijemaca ima dijabetes. Ali, dobra je vijest da odnedavna postoji novi uređaj koji mjeri šećer: senzor daje precizne podatke – i to bez igle.

Karima Stockmann od 17. godine ima dijabetes i šest puta na dan morala se bosti da izmjeri šećer u krvi.  Sad je to prošlost. Ovaj ju je senzorčić preporodio. Trideset jednogodišnja se pacijentica već tjedan dana skenira i očitava vrijednosti.

KARIMA STOCKMANN kaže:˝Uopće mi ne smeta senzor. Divno je što više ne moram samo pet-šest puta na dan kontrolirati kakav je šećer, nego češće, ne gledajući sat. Skeniram i očitam, a to je divno.˝

Senzor se nanosi laganim pritiskom na ruku koliko god puta želimo čak do 14 dana.  Onda se mora promijeniti, a pacijent to može i sam. Dapače, skenira i mjeri i kroz odjeću! Prva su iskustva pozitivna, potvrđuje dr. THORSTEN SIEGMUND iz Gradske klinike München-Bogenhausen: ˝Pacijent se ne mora bosti, a uz to ima i informacije: kakav mu je šećer, kako se kreće. Katkada to pomaže, primjerice uočava trendove u kretanju šećera. A osobito pomaže onim pacijentima koji su na inzulinu.”

Rezultati mjerenja točni su gotovo kao i prilikom mjerenja šećera u krvi iz prsta. Samo što njemački zdravstveni zavod još ne snosi taj trošak.