Riječka Tarsatica blista

 

 Tarsatica1

Dovršava se projekt arheološkog parka u riječkome Starom gradu – rekonstrukcija i izgradnja Trga Jurja Klovića, uređenje Ulice pod voltom i Ulice stara vrata, te pješačke površine uz crkvu. Upravo se tu nalazi očuvani dio kasnoantičkog vojnog zapovjedništva iz 3. stoljeća. Ovaj impozantni riječki arheološki park zamišljen je kao zanimljiv spoj starog i novog.

NIKOLINA RADIĆ ŠTIVIĆ iz Odjela za kulturu grada Rijeke kaže: “Ovaj novi dodatak tom trgu je veličanstven, dijelo je arhitekta Nenada Fabijanića, a ostaci iz 3. stoljeća našeg trsatičkog municipija su također veličanstveni”.

Arheološkim istraživanjima otkriveno je i postojanje ostataka prednjeg i bočnog dvorišta, pokrajnjih prostorija i stepeništa, te fronta središnje građevine, vjerojatno bazilike.

NIKOLINA RADIĆ ŠTIVIĆ ističe: “Što se tiče valorizacije i prezentacije trga i njegovog korištenja, mislim da će ovo zaista biti jedno mjesto na kojem će ljudi sami tek sada otkriti što su dobili i da će na različite načine ovisno o njihovim željama moći zaista biti korišten.”

Bit će to novi kulturni adut na licu grada čija su turistička stremljenja sve prisutnija. Otvorenje i razgledanje u punom sjaju počinje u veljači 2014.