Narodni kruh petkom u pet u Peknjici

Udruga Kastafsko kulturno leto 2006.godine inicirala je obnovu i revitalizaciju stare krušne peći unutar gradske jezgre slikovitog gradića Kastva. Danas, svakog petka ona otvara turistima svoja vrata. Miris domaćeg kruha  privlači i slučajne namjernike…

 

Novinarka: Maja Kobol

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

Peknjica3

 

Kastav, gradić iznikao na brdašcu u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije, oduvijek je bio inspiracija umjetnicima. Slikovite ulice i zanimljiva arhitektura kastavskih kuća nadahnule su i opatijsku umjetnicu Yasnu Skorup Krneta. U samom središtu Kastva, kao stalni postav, stoji njezina instalacija. Kućice i stari zvonik vječan su spomenik vremenima koja još žive u uskim uličicama toga gradića.

 

KARMEN PUHAR DRAGIČEVIĆ, iz Turističke zajednice u Kastvu kaže: “Kastav je gradić toliko specifičan, toliko otvoren prema svemu, prema ljudima, prema povijesti. Privlači ljude pogledom, dobrodošlicom, ugostiteljskim objektima, muzejskom zbirkom.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Davne 1806. Napoleonovi vojnici sagradili su u staroj gradskoj jezgri krušnu peć. Oni su otišli, a peć je ostala. 1887. kupuje je pekar Frano Bačić. Posljednja pekarica, koja i danas živi u sjećanju Kastavaca, bila je njegova kći – Ida Bačić. Prije šest godina, zahvaljujući udruzi Kastafsko kulturno leto, gradu Kastvu i Primorsko-goranskoj županiji, skupina entuzijasta pokrenula je revitalizaciju stare krušne peći. Idičine peknjice, kako je od milja nazvaše. I tako nastaje mali zavičajni muzej posvećen pekarstvu. Ovdje kao da je vrijeme stalo. Zahvaljujući članovima udruge Grad kulture, vrata muzeja otvorena su svakome.

Božica Župičić, predsjednica udruge Grad kulture, ističe:  “I onda smo mi, za početak, napravili jedan složeni program pod imenom: Dobre stare stvari. S obzirom da gajimo očuvanje kulturne baštine i da se rado sjećamo starih divnih vremena, toplih ljudskih duša koje su se družile u skromnim ambijentima i sa skromnom ponudom, ali bile su iskrene.”

Peknjica2

Krušna peć zidana u kamenu i opeci hranila je nekada cijeli Kastav. Svakodnevno se pekao narodni kruh od miješanoga brašna i krumpira. Za blagdane se iz peknjice širio slatki miris vuzemskoga i božićnog kruha. Umjesto cvijeća, nekada se nosio tradicionalni pirni kolač u obliku vijenca.

Danas svakoga petka vrijedni članovi udruge Grad kulture mijese kruh i lože vatru kako bi stara krušna peć postigla pravu temperaturu. Ispeku jedan do dva kruha. Peknjica je samo jedan od malih zavičajnih muzeja u Kastvu. Ipak, najpopularniji je možda upravo zbog davno zaboravljenih mirisa koji se šire iz njega… Jer svakoga petka u pet popodne možete u njemu kušati svježe pečeni kruh.