Akvarij na rijeci Stelli usred Furlanske ravnice

Danas imamo bezbroj prilika za putovanja u daleke zemlje. Otkrivamo njihovu civilizaciju  i kulturu, ali često slabo poznajemo svoj zavičaj, teritorij gdje živimo. Poznato nam je sve oko kuće, pa ipak je nepoznato. Uz furlansku rijeku Stellu, koja je malena, ali osobita, nastao je javni akvarij. On  omogućava dubinsko upoznavanje rijeka te regije s pomoću lokalnih ribljih vrsta,  koje kriju niz iznenađenja.

 

 Autor:  Piero Pieri

 

stella

 

Plodnom Furlanskom  ravnicom teče rijeka Stella, rijeka koja nema izvora, ne nastaje iz gorske stijene, rađa se iz same zemlje, na “izvorištu”. Stara  Vila Savorgnan kao da šapće  o zabranjenoj ljubavi djevojke Lucine Savorgnan i Luigia Da Porta, o ljubavi   koja je nadahnula Williama Shakespearea  na Romea i Juliju. Istodobno je to i divlja i pitoma rijeka. Stella svaki dan privlači kanuiste, jer cijelu godinu ima stalnu temperaturu.  Prije nekoliko je godina općina Rivignano utemeljila Park prirode, zaštićen, ali ne i zabranjen….

MASSIMO TONIZZO, povjerenik  za okoliš i turizam iz Rivignana, kaže: “Imamo 420 hektara, u Parku  imamo  zadataka, da  populaciju sačuvamo na ovom teritoriju.  Mi donosimo plan upravljanja  Parkom i stvaramo  kulturu upravljanja teritorijem i upravljanja šumama, koje su posve  rijetke u ravnici.”

Tu su bogata tla, voda se rađa iz zemlje, oplođuje polja, daje čovjeku teritorij. Ali često opet zauzme livade i ceste. Za promicanje kulture i poštovanja prema zavičaju, u Ariis di Rivignano nastao je zanimljiv akvarij nalik spektakularnim parkovima koji diljem svijeta privlače posjetitelje svojim divovskim akvarijima punim morskih pasa, šarenih riba, čudovišnih orka i razdraganih, rasplesanih delfina!

Acquario (2)

 

Na prvi pogled, ovdje nije osobito spektakularno. To je i istraživački projekt. Istražuju, primjerice crvene gambere iz Louisiane koji osvajaju europske rijeke i uzrokuju nestanak autohtonog raka. Cilj je ponuditi mogućnost upoznati ribe, a ne ih samo izlagati.

GIUSEPPE ADRIANO MORO, hidrobiolog ističe: “Zanimljivo je ovdje vidjeti nešto svima dostupno, ali što se inače ne vidi. Držimo samo  ribe iz rijeka naše regije, posve su blizu posjetitelju, a nepoznate su. Odmalena ribarim, ali prije nego što sam postao hidrobiolog- nisam poznavao gotovo osamdeset posto ribljih vrsta ovog akvarija. Kad je riba u rijeci, skriva se. Ako je ne uloviš, nepoznata je pa ribare često iznenade posve nepoznate vrste! Da nema akvarija, ne bi imali mogućnost izbliza upoznati  sve te ribe.”

Jedinstveni pristup prerastao je pojam akvarija kao “posude pune vode”. Vjerno je osmišljen gorski potok koji koji doista postoji u Karniji. Nisu sve ribe autohtone, neke su odavno uvezene. Primjerice, još su stari Rimljani uzgajali pastrvu u Aquileii, a u ovoj regiji gdje je alpsko ozračje tako blizu sredozemnom, ove su vrste našle novo stanište. Ovo je replika onoga što postoji u prirodi, u svakojakim dijelovima ove regije.  Omogućava motrenje riba koje je inače teško vidjeti.

Acquario (3)

 

Tu su prisutne najjpoznatije ribe poput pastrve, soma, šarana, a štuka je agresivna  kao slatkovodni morsli pas. Siluri su uvezeni da razonode ribare, tu je plašljiva mačka, pa i koljuška.  U tim vodama ima pedeset dvije riblje vrste. Furlanske rijeke primjer su takvog teritorija koji, u samo nekoliko kilometara, obilježava prijelaz iz planine u more. Akvarij  Ariis tipičan je za te rijeke: u neposrednome su susjedstvu  potočne i lagunske ribe, a boćata voda omogućava suživot slatkovodnih i morskih riba.

Podjednako su zadivljeni djeca i odrasli. Na kraju se postavlja pitanje –  gledaju li te ribe zapravo nas.