Tajne bavarskog labirinta ispod crkava i kuća

 

Bavarska ima 700 nadasve zagonetnih podzemnih labirinata. Ništa se ne zna o značenju i podrijetlu tih tajnovitih objekata. Dugi su do 50 metara, razgranati su, ali nikamo ne vode. Zovu ih ˝podzemnim hodnicima˝, jer to su tuneli u zemlji. Istraživači i dan-danas pokušavaju otkriti nešto više o njima.

 

Autor: Stefan Linde

Snimatelj:   Jürgen Katzur, Oliver Biebl

 

ada-grass_0574311a_160602hbmm00650-4

Podzemne tajne: hodnici ispod crkava, prastarih kultnih mjesta i seljačkih imanja. Isprepleću se… I gube se u praznini. Kao da krivudaju bez veze i cilja.

Dieter Ahlborn godinama traži tunele, i kad ih nađe, istražuje… Jer jedna su od posljednjih zagonetaka bavarske povijesti. Nitko ne zna tko ih je sagradio. I zašto… Graditelji nisu ostavili tragove. Tuneli su prazni. Koja im je bila svrha? Jesu li kultna mjesta iz pretpovijesti?

1640. je slučajno otkriven jedan od tih čudnih labirinata. Vjeruje se da su u Reichersdorfu na djelu patuljci i duhovi podzemlja. Grade kapelicu da otjeraju zloduhove. Nemaju drugi izlaz.

Sigurno je da su ovi prolazi građeni pomno, rudarski stručno. Očito za vječnost. Kakvu li su funkciju imali?

erdstahlle5

DIETER AHLBORN, drugi predsjednik radnoga kruga ˝Podzemni tuneli˝, ima model na kojem se vidi sve što je do sada moglo biti zabilježeno: ˝Tunel je otkriven kad su gradili ovaj bunar. Senzacionalan nalaz…˝

Praznovjerni su ljudi smatrali da su to čarobne sile. Uskoro su tunel i zdenac počeli donositi čudotvorna iscjeljenja. Jasno je da su se za pokrštavanje gradile kapelice. A pristup im je iza oltara. Odatle se moglo ići u hodnike. Rudarska su okna silno privlačila ljude još dublje iza oltara.

˝Doista mistično˝, kaže još jedan član ˝Radnog istraživačkog kruga˝ ANDREAS MITTERMÜLLERC, objašnjavajući drugi dio modela: ˝Hodnik vodi u ovome smjeru. Tamo je jedno obilježje koje uočavamo u mnogo tunelića – takozvani kamen…˝

To je najveća zagonetka tih tunela: tko želi naprijed, mora svom snagom pritisnuti kamen koji je uzak samo 40 centimetara. Taj čin podsjeća na rođenje. Zar su tuneli bili dio preporoda? Ili služili ritualu obnove? Ili su bili kultna mjesta? Takvo tjeranje bolesti je zabilježeno kao poganski običaj kršćanskoga srednjeg vijeka. Crkvi je uspjelo usaditi svoja načela i stavove.

erdstahlle6

Indiciju nalazimo u Chiemgau-u, u hodočasničkoj Crkvi Svetoga Wolfganga. Crkva na srednjevjekovnom hodočasničkome putu svetoga Wolfganga na neosvojivoj je stijeni. Jedan kamen može i danas obaviti ritual, kako zorno pokazuje BARBARA SCHLEIFER iz te crkve: ˝Ovaj kamen ima udubine. Nekoć velika udubina na lijevoj strani i malenu udubinu. Nogama koje dodiruju otiske nogu svetoga Wolfganga idemo kroz mramorni otvor… Obavljamo obred.  Obred je protiv briga, problema, bolesti – i oslobođenje od grijeha! Sad mogu obaviti obred, polako ovim kamenom…. Gotovo je!˝

Dakle, obred za duševno iscjeljenje i oporavak? Znanstvenike i istraživače muči i datiranje podzemnih prolaza. Jedan je od rijetkih srednjevjekovnih nalaza nastao osamstotinjak do tisuću godina poslije Krista. A sve ostalo otaje tajna. Istraživači i dalje tapkaju u mraku…