Zadnji dani Giacomettija u Zagrebu

 

giacometti1

Događaj godine u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu ulazi u završnicu: izložba ˝Alberto Giacometti – portreti sadašnjosti˝, otvorena od 21. 09. 2016. do 08.01.2017.

Prvi put pred hrvatskom publikom našao se ˝Čovjek koji hoda˝ – najskuplja skulptura na svijetu, prodana u Londonu za 104 milijuna dolara, amblematskog švicarskog kipara Alberta Giacomettija.

Ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu i autorica izložbe JASMINKA POKLEČKI STOŠIĆ podsjeća: ˝Htjela sam zapravo da zastanemo pred ovim skulpturama, da promislimo o svemu tome što nam se događa i da upitamo sami sebe što može učiniti svatko od nas da strahote u kojima živimo prestanu, da postanemo bolji ljudi i da budućnost prema kojoj idemo bude bolja budućnost.˝

Skulpture, crteži i litografije posuđeni su iz francuske Fundacije Maeght. Izložba ˝Portreti sadašnjosti˝ u Umjetničkom paviljonu nastavlja niz gostovanja vrsnih likovnih umjetnika u Zagrebu kao važnoj točki na kulturnoj karti Europe.

Za događaj je na pozivnicama prvi put bio istaknut dress code: crna boja s razlogom. Postav izložbe, naime, podsjeća na grobnicu. Jer grobnica je svijet u kojem živimo. No skulpture ne leže, već hodaju: 8 glasovitih ˝Žena iz Venecije˝ smješteno je poput manekenki na pisti.

S obzirom na tajni iznos koji stoji iza ovog projekta, ali i važnost postava djela velikog kipara 20. stoljeća, neki su čak ovaj postav proglasili zagrebačkom izložbom godine.