Ljubljana i Trst ujedinjeni u Čarobnoj gori

 

Kultura__CarobnaGora_HiRes_.1_hires.jpeg2

 

Čarobna gora – majstorsko djelo Thomasa Manna u spretnoj dramatizaciji Katarine Pejović i domišljatoj filmskoj režiji Mateje Koležnik- sugestivno je oživljena svom svojom duhovnom i poetskom snagom.

Domišljata rotirajuća scenografija omogućava dinamičnost scenskog događanja.

Više od tri sata duga predstava u tri dijela, od kojih je drugi pravi trijumf filozofskog diskursa, izuzetno razrađena uz vrhunsku podjelu uloga među članovima ansambala Ljubljanske Drame i Tršćanskog kazališta, pruža Mannov tajnoviti svijet, razotkrivajući dušu zapadnog čovjeka.

Groteska, u kojoj je bolest transformirana ljubav.

MATEJA KOLEŽNIK, režiserka kaže: “Druga stvar koja mi se čini fascinantnom ili groznom za ovo vrijeme, jest što živimo tako brzo da si razmišljanje o sebi, o smislu,  možemo priuštiti samo kada smo bolesni.”

U ulozi Hansa Castorpa odlično je nastupio Aljaž Jovanović i pokazao do sada još nepoznato glumačko lice.

ALJAŽ JOVANOVIĆ, glumac govori o svojoj ulozi: “Na kraju dođe do toga da je imao pravo sedam godina to sanjati, kako bi danas bio bolji čovjek, kako bi mogao ići u streljački vod i ne zna hoće li umrijeti, ali može otići nekako lagane duše.”

Čarobna gora u suptilnoj režiji, iako iz dvadesetih godina 20. stoljeća, djeluje izuzetno suvremeno i ostaje tajnovito privlačna, čuvajući kompleksnost Mannovog pripovijedanja.