Ansambl Lado slavi 65. rođendan

 

lado3

 

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado nizom koncerata ovoga mjeseca slavi jubilej – 65 godina djelovanja. Rođendansko slavlje i godišnji koncert  posvetili su svojem utemeljitelju i dugogodišnjem umjetničkom ravnatelju Zvonimiru Ljevakoviću. Valpovačko kolo, Bunjevačko momačko ili Tanac s otoka Suska tek su neke od mnogobrojnih koreografija profesora Ljevakovića čiji duh i danas nadahnjuje Ladovce.

IVAN IVANČAN ml., umjetnički ravnatelj Lada ističe: “Mislim da je to fundament ovog koncepta kojeg Lado predstavlja i zemlji i svijetu.To je ono što mi zovemo zagrebačka škola scenske prezentacije folklora.”

To znači biti što bliže izvornom, autentičnom hrvatskom folkloru u vokalnom, instrumentalnom, plesnom i likovnom izrazu s originalnim narodnim nošnjama. Zato se Lado s pravom opisuje kao muzej u pokretu. Jubilarni koncert bio je i oproštajni za dugogodišnju Ladovku kojoj je Lado 34 godine bio život.

ALEKSANDRA PTIČAR, članica Lada, nostalgično se prisjeća: “Druga obitelj,najbolji ambasador hrvatske kulture…Koncerata preko 3 tisuće, koreografija oko 50-tak, pjesama neznam im ni broj.”

Lado je utemeljen 11-og studenog prije 65 godina, a prvi službeni koncert imao je 2-oga veljače 1950.

KREŠIMIR DABO, v. d. ravnatelja Lada kaže: “Čini se ko vječnost ali naši plesači, pjavači, oni koji su u mirovini rekli su da je vrijeme prošlo vrlo brzo, da se nisu ni okrenuli već je 65 godina prošlo.”
Jubilej će Lado do kraja mjeseca svečano obilježiti još dvama koncertima u Zagrebu, zatim Slavonskom Brodu i Varaždinu.