X-DEPOT, izložba u skladištu

 

Neue Sammlung, muzej dizajna u minhenskoj Pinakoteci moderne, otvorio je novi, višenamjenski prostor, nazvan X-DEPOT. Riječ je o jednoj golemoj sobi, koja se da pregrađivati i prilagođavati prema potrebama različitih izložbi i vizijama njihovih kustosa. Zapravo je to već postojeći prostor na drugom katu podruma u zapadnome krilu zgrade, koji je izravno povezan s dosadašnjim izložbenim prostorima, a koristio se kao depo.

Sad kad je dostupan posjetiteljima, fundus se može prikazati u većem opsegu i na originalan način. “Ovo je zamišljeno tako da posjetitelj treba sam razmišljati i otkrivati stvari, dakle, ne samo pasivno ući u prostor i konzumirati, nego vidjeti stvari koje se nalaze u drugim kontekstima, a koje prije nije opažao na taj način. Nama bi bilo sjajno kad bi to upravo tako funkcioniralo”, kaže zamjenik direktora muzeja Josef Strasser.

Od polovice rujna X-DEPOT se može doživjeti i digitalno uz aplikaciju koja uključuje sve izložene objekte, video od 360°, kratke filmove kustosa, intervju s arhitektom Wilfriedom Kuehnom… Online ture uključuju Instagram filter i digitalnu zvučnu ploču, kako bi se izlošci mogli dočarati bilo kome izvana, neovisno o mjestu gdje su i u bilo koje vrijeme.