Silke, šetačica pasa

Postoji pregršt novih zanimanja. Jedno takvo ima Silke Frankl iz Horgaua kod Augsburga. Ona je “šetačica pasa”. Svaki dan trči s malim čoporom onih čiji su gospodari prezaposleni za duže šetnje.

 

Odete li na bilo koju internetsku tražilicu i utipkate riječi “dog walker near you” (šetač pasa u vašoj blizini), iznenadit ćete se koliko takvih se nudi – ponajprije na engleskome govornom području, ali i u drugim zemljama. Ima ih i u Njemačkoj, gdje se za to zanimanje uvriježila “poluengleska” kovanica dogwalkerin ili “po domaću” Hundegassi-geherin. Upravo je to mlada poduzetnica Silke Frankl.

Kratku i nježnu povijest sudbinskog odabira svojeg sadašnjeg zanimanja podijelila je na vlastitom vebsajtu “Silke’s Dog Service“. Presudan je bio psić Knut, srednji špic što ga je udomila kad je imao dvije godine. Kao i mnogi drugi, on je u novoj obitelji našao spas od loših vlasnika ili ulice. Unatoč teškom životu, taj dražesni četveronožac nikad nije izgubio povjerenje u ljude. Silke ga je dala u pseću školu, gdje je upoznala i druge udomitelje, zainteresirala se za odgoj pasa i vještinu ljudskoga komuniciranja s čoporom.

Razvoj događaja je bio neminovan: udomila je još jednog psa. Bila je to kujica Mia, koja je stigla iz skloništa u Mađarskoj s osam štenaca. Bojala se buke, ljudi, a pogotovo djece. Njoj je bila potrebna psihološka pomoć, pa je Silke i to savladala. Napokon je stigao i treći psić: čivava Cody, vrlo nesiguran jednogodišnjak, kojemu je trebalo dosta treninga za socijalizaciju i oslobađanje straha od većih pasa. Danas je on glavni pomagač kod pristupa manjim psima kad cijela ta družina krene na posao.

 

Biti profesionalni šetač tuđih pasa može djelovati kao neko veselo i neobavezno zanimanje, no nije tako. Silke je položila ispit kako bi dobila državno priznatu dozvolu za vožnju životinja, završila obuku za šetača pasa, koja obuhvaća teorijski i praktični ispit, te tečaj veterinarske prve pomoći. Za otvaranje obrta morala je proći vještačenje u veterinarskom uredu Augsburg Land. I dalje redovito pohađa tečajeve za usavršavanje na području zdravlja, ponašanja i dresure pasa.