Muzej Velikog rata Ragogna

Ujesen 1917. zbio se jedan od najdramatičnijih događaja “Velikoga rata” na talijansko-austrijskom frontu, bitka na rijeci Tagliamentu. Je li to bio ključni poticaj za talijansko nacionalno osvještenje, može se doznati u spomen-muzeju Ragogna.

 

Ragogna je mjesto smješteno na tridesetak kilometara sjeverozapadno od Udina i 90 km od Trsta. Najpoznatiji je po muzeju koji predstavlja jednu od najvažnijih regionalnih referentnih točaka o Prvom svjetskom ratu. Svake godine on privlači tisuće posjetilaca – profesionalnih istraživača i amatera poklonika povijesti, pogotovo krajem listopada i početkom studenoga, kada se obilježava obljetnica tužnoga kraja glasovite 12. bitke na Soči.

Naime, u noći 24. listopada združene austrougarske i njemačke snage krenule su u napad i probile crtu obrane između Tolmina i Kobarida (Caporetto). Nakon dva dana odolijevanja, talijanski general Cadorna naredio je povlačenje na desnu obalu Tagliamenta. Ondje se trebao konstituirati poseban vojni korpus za obranu dionice oko mostova Cornino i Pinzano, ne bi li se osigurala trasa u ravnici.

Umjesto toga, talijanska je vojska bila potučena do nogu. Na bojišnici je ostalo 350 tisuća poginulih boraca, a drugih 300 tisuća odvedeno u ratno zarobljeništvoi. Ta je tragedija tako daleko odjeklnula da se izraz “Caporetto” u talijanskom jeziku i danas koristi za označavanje teškoga poraza, kapitulacije.

Muzej u Ragogni prenosi povijesna sjećanja i brojnim sadržajim čuva od zaborava vrlo vrijedan korpus podataka: više od 1500 katalogiziranih jedinica iz cijele Europe. “Kod tog prikaza naglasak je na tadašnjem teritoriju, ali i tadašnjem rasporedu snaga: Tagliamento se promatra kao presudan prirodni čimbenik u dinamici te bitke”, otkriva mladi povjesničar Marco Pascoli. Zanesen mjesnom poviješću, on je glavni zamašnjak ovoga projekta u stalnom nastajanju i obnavljanju.

Glavni su ciljevi muzeja: preispitivanje, proučavanje, valorizacija i katalogizacija toga dijela dosad gotovo posve zaboravljene povijesti u Furlaniji (Friuli Collinare). Suvremene metode istraživanja omogućavaju provjeru lokaliteta GPS-om i fotografski nadzor. Poseban je dio posla zaštita i valorizacija velikog broja grafita što su ih za sobom ostavili nesretni vojnici unutar fortifikacija i po svim ostalim mjestima duž bojišnice. Oni olakšavaju didaktički pristup u osvještavanju mladih i popularizaciji povijesnih činjenica o ključnim događajima tijekom Prvoga svjetskog rata.