Mađarska poljoprivreda digitalnog doba

 

Naš planet danas nastanjuje više od sedam milijardi ljudi. Također, ljudi žive duže no ikad u povijesti, pa se procjenjuje da će u idućih tridesetak godina taj broj dosegnuti 9,6 milijardi. To možemo zahvaliti gospodarskom razvoju i dosezima medicine. Ali, sve je teže nahraniti toliku populaciju. Stoga je nužna veća učinkovitost u poljoprivrednoj proizvodnji, bolje žetve i berbe, te kvaliteta proizvoda.

Mađarski su stručnjaci za agronomiju stoga ozbiljno poduzeli novi korak u digitalnoj eri. To je pokazao i Državni poljoprivredno-prehrambeni sajam u Budimpešti u listopadu ove godine, čiji je veliki dio posvećen međunarodnim poljoprivrednim inicijativama i inovacijama u prehrambenoj industriji. Jedan od zaloga budućnosti je i tzv. precizna poljoprivreda, koja digitalnim rješenjima jamči bogatije prinose i konkurentnost.

Nedavno je lansirana prva mreža za prijenos podataka putem četiriju satelitskih sustava uz pomoć računala ugrađenih u traktore i kombajne na terenu. Ona pokriva cijelu zemlju. Tako mali proizvođači, inače prepušteni hirovima prirode i vremenskim prilikama te slobodnim procjenama u koju kulturu kada vrijedi ulagati, mogu bolje planirati sadnju usjeva, pratiti trendove i prilagođavati se tržišnim potrebama.