Čovječja centrifuga u Planici

 

U Nordijskom centru Planica, u suradnji s Europskom svemirskom agencijom i ministarstvima za znanost i za gospodarstvo, pokrenuta je takozvana čovječja centrifuga. Slovenski stručnjaci ovim će uređajem obavljati istraživanja najmanje 5 godina, ne bi li spriječili osteoporozu, gubitak koštane i mišićne mase, pa i druge poteškoće, što muče astronaute tijekom dužeg boravka u svemiru. A time se slovensko znanje još više uključuje u buduća otkrivanja svemira.

Naime, u Europi postoje samo tri objekta te vrste, kako je istaknuo generalni direktor Europske svemirske agencije (ESA) Josef Aschbacher, te pojasnio: “Slični postoje u Toulouseu u Francuskoj, u Kölnu u Njemačkoj, a treći je ovaj u Planici, u Sloveniji. Veseli me što će centar moći koristiti svi naši astronauti.”

Ove institucije traže i odgovore na pitanje ima li smisla opremati letjelice i staništa na Mjesecu i Marsu sličnim uređajima. Nakon prvih eksperimentalnih istraživanja prije dvadesetak godina, uspostave visinske sobe u hotelu u Planici 2007. i proučavanja utjecaja hipoksije na procese prilagodbe bestežinskom stanju 2011., ovim projektom fiziologija kao znanost doživljava novu prekretnicu.